[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/12\/l-1e1b2f277b712fc9f568f8355bfe7b0f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/12\/100x73\/l-1e1b2f277b712fc9f568f8355bfe7b0f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/12\/l-1e1b2f277b712fc9f568f8355bfe7b0f.jpg","size":"39.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Sarajevski ramazanski somuni, miris iftara

Sarajevski somuni su tradicionalno kroz vijekove sastavni dio iftarskih sofri. U vrijeme ramazana stvaraju se veliki redovi pred sarajevskim pekarama, posebno onim koji se nalaze u starom dijelu grada gdje se prodaju najbolji somuni.

Tako se i ovog prvog dana ramazana mogu vidjeti redovi Sarajlija u Patkama i na Bristriku ispred pekara koji strplijvo čekaju da kupe somune za iftarsku sofru. 

Ramazanski somun se posipa čurekotom, koji mu daje poseban miris. 

Za vrijeme ramazana u pekarama se proizvede više hiljada komada somuna dnevno.

Somun (turski: somun od grčke riječi ψωμίν), lepina ili lepinja, je vrsta peciva bosanske kuhinje. Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo. U nekim se dijelovima Bosne i Hercegovine ta peciva nazivaju i ramazanije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!