[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/fna-150041.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/fna-150041.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/fna-150041.jpg","size":"77.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Sarajevo - Večeras izložba 'Bunt' mladih likovnih stvaralaca

Pred otvorenje kolektivne likovne izložbe mladih autora „Bunt“, čiji je organizator Udruženje „Oblik“ iz Tuzle, predsjednik te asocijacije Mirsad Hadžiefendić podsjeća za Fenu da su radovi nastali u okviru Artističke radne akcije koja spaja muzičko i slikarsko umijeće mladih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine.

Izložba oko 40 likovnih radova 20 autora bit će otvorena večeras u Sarajevu u galeriji Collegium Artisticum i trajat će do 28. oktobra u dnevnim terminima od ponedjeljka do petka, od 10 do 18 sati.

Hadžiefendić kaže da su većina izlagača prvi put učesnici neke likovne kolonije, kao i Artističke radne akcije.

Ciljevi Udruženja su da što više mladih dobije šansu za predstavljanje umjetničkim afinitetima i da vladajućim strukturama u Bosni i Hercegovini bude upućena poruka da je neophodno izdvajati više budžetskog novca za kulturu.   

- Htjeli smo da mladi, čija generacija sve više traži sreću izvan Bosne i Hercegovine, vide svijetlo i u svojoj lijepoj domovini - kaže, između, ostalog Hadžiefendić o talentovanim stvaraocima Artističke radne akcije.

Proteklog ljeta, u momentu kad je epidemija COVID-a izgubila na intenzitetu, akcija je održana u Tuzli, u Zlatarskoj ulici, kada je u programima učestvovalo 17 autora.

Ove godine je bila u augustu u Tuzli i Sarajevu, gdje je u likovnoj koloniji sudjelovalo 20 autora: Muhamed Begić, Ensar Hadžić, Mirza Smajlović, Maida Garić, Damir Nezirović, Mirsad Hadžefendić, Lamija Basara, Lejla Pleho, Maja Šarenac, Dino Terzo, Alija Kamber, Dino Primorac, Darko Jovičić, Haris Husić, Ilma Pacoli, Bojan Glogovac, Martina Reč, Merjem Duraković, Tarik Golubić i Admir Šurković.

Prošle godine izložba je imala tri teme: "Urbani pejzaž", Bunt" i "Ljubav"; ove godine samo "Bunt", dok se za 2022. razmišlja da tema bude "Sreća".  

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!