[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/otpad-kante.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/100x73\/otpad-kante.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/otpad-kante.jpg","size":"82.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Sarajevo dobija “pametne kante” – za bolje upravljanje otpadom i čistiji izgled

Instaliranjem “pametnih kanti” u Općini Stari Grad, Sarajevo se od petka priključuje gradovima poput Pariza, Melbourna, Montreala i drugih svjetskih metropola.

Postavljanje “pametnih kanti” se realizuje u okviru Smart Sarajevo Inicijative čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, a koju implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Gradom Sarajevo, Općinom Stari Grad i Kantonom Sarajevo.

Energijom Protiv Otpada “EAR” (Energy Against Rubbish- EAR) je jedan projekata odabranih za implementaciju u okviru javnog poziva Smart Sarajevo Inicijative. Cilj EAR projekta je instalacija “pametnih kanti” na pet lokacija u Općini Stari Grad, a sprovodi firma Services and Solutions d.o.o Sarajevo u partnerstvu sa Javnim komunalnim preduzećem (KJKP Rad).

Kako je iz UNDP-a najavljeno, sutra će ispred Vijećnice biti upriličeno svečano puštanje u rad “pametnih kanti”.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!