[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-32e2c8208c625f9a57f1f5d76d5075ff.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/100x73\/l-32e2c8208c625f9a57f1f5d76d5075ff.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-32e2c8208c625f9a57f1f5d76d5075ff.jpg","size":"58.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Sánchez: Samit NATO-a pokazat će jedinstvo saveznika

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da samit NATO-a u Madridu koji počinje danas ima za cilj pokazati ujedinjeni front zapadnih saveznika u odbrani demokratskih vrijednosti suočenih s ruskom invazijom na Ukrajinu.

U intervjuu za The Associated Press (AP) ponovio je da Savez neće tolerirati nikakvu teritorijalnu agresiju na svoje članice ocjenjujući da je važno prenijeti poruku da su saveznici spremni odbraniti svaki centimetar savezničkog teritorija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kaže Sánchez ne napada samo Ukrajinu nego ima namjeru destabilizirati i oslabiti sigurnost i prosperitet Evrope.

Sánchez je naglasio da je stoga osnovni cilj NATO samita poslati “poruku jedinstva u skladu s demokratijom, sigurnošću, međunarodnim poretkom, temeljenom na pravilima koja su, nažalost, Putin i Ruska Federacija raznijeli u paramparčad invazijom na Ukrajinu”.

Ključno pitanje bit će jačanje vojne prisutnosti NATO-a na istočnom krilu Saveza, kao i zadovoljenje zahtjeva Španije da ne ignorira nadolazeće prijetnje na južnoj granici saveza, posebno iz nestabilnih afričkih područja kao što je Sahel.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak da će Savez povećati veličinu svojih snaga za brzo reagiranje na 300.000 vojnika, a te snage trenutno imaju oko 40.000 vojnika.

Stoltenberg je također rekao da će saveznici razgovarati o tome kako odgovoriti na rastući uticaj Rusije i Kine u NATO-ovom "južnom susjedstvu".

Samit u Madridu, koji počinje službenom večerom u utorak nakon koje slijedi i rasprava u srijedu, najavljen je prije godinu dana s pogledom usmjerenim na novi “strateški koncept”, obnavljanje zavjeta članica NATO-a u desetljeću koji ocrtava prijetnje Savezu.

No nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, ključno pitanje postalo je podnošenje zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u što je razbjesnilo Rusiju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!