[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-df544f520bb5fd678aebd440af72ced6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-df544f520bb5fd678aebd440af72ced6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-df544f520bb5fd678aebd440af72ced6.jpg","size":"111.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Salković: Objekti neperspektivne vojne imovine u Goraždu bit će ponuđeni investitorima

Objekte neperspektivne vojne imovine, na lokalitetu kasarne Šišeta I i Goražde I, Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) planira staviti u funkciju privrednog razvoja.   

Kantonalni ministar privrede Haris Salković podsjeća  da je Vlada Federacije BiH svojom odlukom na neodređeno vrijeme BPK-a ustupila na korištenje ove objekte neperspektivne vojne imovine čime se, kako je kazao, otvara mogućnost za nova privredna ulaganja.

Radi se o zemljištu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih od čega su na 5.000 metara kvadratnih već urađeni objekti.

Komisija imenovana od Ministarstva za privredu izvršila je pregled i utvrdila stanje svih objekata nekadašnje imovine u centru grada, a u narednom periodu bit će  ponuđeni privrednicima za nova investicije.

„Utvrđeno je da su objekti zapušteni i u prethodnom periodu služili su za sve što je bilo odbačeno i rashodovano, a sada će se  očistiti i nakon toga će biti raspisan javni poziv svim zainteresiranim pravnim osobama. Na ovom lokalitetu već je smještena firma za preradu plastike i azil za pse, međutim ima još prostora za nova ulaganja “ - pojasnio je Salković.

Fokus ministarstva je na kasarni Goražde I gdje je bilo smješetno petnaest objekata, od kojih je pet montažnih već rasformirano.

„Ostalo je još deset objekata kvadrature od nekih 400 do 500 metara kvadratnih, pa čak i 1.000, koje već koriste institucije kantona za skladište, ali nismo sigurni da se to koristi u prave svrhe, pa je komisija zadužena po zaključku Vlade BPK u obavezi da preispita sve pravne osnove po kojim se koristi ta imovina. Siguran sam da će to ići u tom pravcu da se objekti oslobode i vrate svrsi. Nakon toga, mi ćemo ići u zaštitu od daljeg propadanja, a potom i raspisati javni poziv na koji će se moći prijaviti zainteresovani privredni subjekti koji žele ulagati i omogućiti nova zapošljavanja ” istakao je ministar privrede BPK-a.

Naglasio je da će ovo ministarstvo  najkasnije za tri mjeseca objaviti javni poziv za privredne subjekte koji žele ulagati na ove dvije lokacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!