[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-e081faa0e8aeb34fd7b7fb73ab52132b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-e081faa0e8aeb34fd7b7fb73ab52132b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-e081faa0e8aeb34fd7b7fb73ab52132b.jpg","size":"92.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Salkić-Pacuretu: Evropske vrijednosti treba implementirati u Bosni i Hercegovini

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom kojeg je upoznao s kršenjem ljudskih prava Bošnjaka u tom bh. entitetu od aktuelne vlasti entiteta.

Pozvao je ambasadora da se Evropska unija aktivnije uključi u otklanjanje diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u tom entitetu, jer upravo EU počiva na temeljnim vrijednostima ljudskih prava i sloboda.

Istakao je da negiranje identiteta Bošnjaka, bosanskog jezika, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, zaslužuje širu reakciju EU od verbalne retoričke osude takvih postupaka entitetske vlasti.

Zamolio je ambasadora da se predstavnici EU aktivnije uključe u zaustavljanju procesa uklanjanja i prikrivanja dokaza o presuđenom genocidu nad Bošnjacima "sigurne zone" UN Srebrenica u Kravici, općina Bratunac.

Zaključio je da vrijednosti koje baštine članice EU u pogledu ljudskih prava i sloboda trebaju biti općeprihvaćene i primjenjene u Bosni i Hercegovini, što danas nije slučaj.

Ambasador Pacuretu zahvalio je potpredsjedniku Salkiću na prijemu, te je naglasio da Rumunija, kao članica Evropske unije, čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!