[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-d96e247c9d0e35017bb0a3e427d8b38a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/100x73\/l-d96e247c9d0e35017bb0a3e427d8b38a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-d96e247c9d0e35017bb0a3e427d8b38a.jpg","size":"56.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Salkić: Izvještaj o Srebrenici dokaz da institucije RS-a kontinuirano rade na negiranju genocida

Član Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić smatra da je jučerašnje razmatranje izvještaja u toj skupštini, vezanog za Srebrenicu, dokaz da institucije RS-a kontinuirano negiranju da je u Srebrenici počinjen genocid i veličaju ratne zločince.

- Sramno je i neprihvatljivo da institucije stoje iza negiranja genocida, čime podstiču provođenje završne faze genocida. I na neki način, vlasti u ovom entitetu drže zarobljene građane srpske nacionalnosti pod kišobranom kolektivne odgovornosti umjesto upravo da ih povedu u pravcu katarze i svođenja odgovornosti na personalnu ravan ratnih zločinaca – izjavio je za Fenu Salkić.

Povodom usvajanja Prijedloga izbornog zakona RS-a na navedenoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Salkić smatra da visoki predstavnik za BiH ima obavezu da reaguje i poduzme mjere u skladu s njegovim mandatom jer on ima nadležnost i obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum i poduzima korake protiv onih koji ga narušavaju.

- Jasno je predviđeno da Centralna izborna komisija BiH ima isključivu nadležnost da provodi izbore i to su usaglasili svi u Dejtonu, a sad institucije RS-a odustaju od toga. S druge strane, sinoćni miting u Banjoj Luci i dolazak predstavnika zvanične vlasti Srbije na taj događaj pokazuju zapravo da je Srbija glavni sponzor separatističkih aktivnosti bosanskih Srba koje predvodi Milorad Dodik i da je kao potpisnica odustala od Dejtonskog sporazuma te da zagovara podjelu Bosne i Hercegovine – ističe Salkić.

Smatra da je Srbija ovdje pokrovitelj aktivnosti koje provodi Milorad Dodk i da ima interes za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Po Salkićevim riječima, to znači dodatnu odgovornost i obavezu međunarodnim sigurnosnim snagama u BiH da povedu više računa i rade na očuvanju mira i stabilnosti zemlje zajedno s domaćim institucijama.    

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!