[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/rijad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/rijad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/rijad.jpg","size":"138.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

SAD planira označiti jemenski pokret Houthi stranom terorističkom grupom

Sjedinjene Države planiraju označiti jemenski pokret Houthi stranom terorističkom organizacijom, izjavio je državni sekretar Mike Pompeo, u potezu za koji diplomati i humanitarne grupe tvrde da će zakomplicirati napore  u borbi protiv najveće svjetske humanitarne krize.

Odluka da se uvrsti na crnu listu grupa u savezništvu s Iranom, o kojoj je Reuters izvjestio nekoliko sati ranije, dolazi u vrijeme uoči primopredaje ovlasti s Trumpove na administraciju novoizabranog predsjednika Joa Bidena 20. januiara.

Čelnik Houthija objavio je u postu na Twitteru da pokret, koji se bori protiv koalicije pod saudijskim vodstvom u Jemenu od 2015., zadržava pravo na odgovor na bilo kakvu američku objavu.

- State Department obavijestit će Kongres  o mojoj namjeri da se proglasi Ansar Allah, povremeno pominjan kao Houthiji, kao strana teroristička organizacija - navodi Pompeo u izjavi za javnost u nedjelju navečer.

- Također namjeravam imenovati trojicu čelnika Ansar Allaha, Abdul Malika al-Houthija, Abd al-Khaliqa Badra al-Din al-Houthija i Abdullaha Yahyju al Hakima, kao globalne teroriste - kazao je.

Trumpova administracija pojačava sankcije povezane s Iranom u posljednjim sedmicama, što navodi neke Bidenove saveznike i vanjske analitičare da zaključe da Trimpovi savjetnici nastoje otežati nadolazećoj administraciji da se ponovo angažuje s Iranom i ponovo se pridruži međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!