[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/pentagon-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/100x73\/pentagon-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/pentagon-3.jpg","size":"815.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

SAD - Pentagon testirao balističku raketu

Pentagon je u četvrtak testirao konvencionalno konfigurisanu balističku raketu, koja je zabranjena Sporazumom o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa (INF).

Sjedinjene Države formalno su se povukle u augustu iz tog sporazuma iz 1987. godine potpisanog s Rusijom, nakon što su utvrdile da Moskva krši sporazum. Kremlj je te optužbe odbacio, podsjeća Reuters.

Sporazum, o kojem je pregovarao tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski vođa Mihail Gorbačov, zabranjuje projektile na kopnu sa dometom između 500 i 5.500 kilometara.

U saopćenju Pentagona navodi se da se test obavio iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji.

- Trenutno smo u fazio ocjenjivanja rezultat testiranja - navodi se u saopćenju.

To je bilo drugo testiranje Pentagona. 

Pentagon je u augustu testirao krstareću raketu s dometom većim od 500 kilometara.

Moskva negira da je prekršila sporazum i optužila je Washington za kršenje, navode koje je SAD odbacio.

Zbog toga su tenzije pojačanje između Sjedinjenih Država i Rusije. Neki stručnjaci vjeruju da bi kolaps pomenutog sporazuma mogao narušiti druge sporazume o kontroli oružja i ubrzati "propadanje" globalnog sistema čiji je cilj blokiranje širenja nuklearnog oružja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!