[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/izrael.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/izrael.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/izrael.jpg","size":"79.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Sad je sve kristalno jasno: Evo koliko je tačno oboljelih i umrlih u Izraelu nakon revakcinacije 1,8 miliona stanovnika

Od prvih 1,82 miliona imuniziranih, samo 0,07% je postalo pozitivno, 122 oboljela su hospitalizirana, 23 su umrla. Da je sva populacija vakcinisana, trebalo bi samo ‘nekoliko desetina’ virusnih kreveta, kazao je vodeći izraelski doktor.

Novi nacionalni podaci u Izraleu pokazuju da je samo jedan od 1.500 potpuno vakcinisanih Izraelaca pozitivan na COVID-19, što je najsnažniji pokazatelj da vakcinacija ima moć isprazniti virusne odjele u bolnicama.

Od 1,82 miliona ljudi koji su cijepljeni do početka februara, samo 1.248 - 0,07 posto - imalo je pozitivan test do 25. februara, pokazuju podaci internog foruma Ministarstva zdravlja koji je objavljen za The Times of Israel.

I dok su izraelske bolnice još uvijek u kriznom režimu, s 1.247 oboljelih od virusa, uključujući 742 u ozbiljnom stanju, statistika pokazuje da su gotovo sve one nevakcinisane. Samo 122 potpuno vakcinisane osobe - što znači najmanje jednu sedmicu nakon revakcine- završile su u bolnicama, od kojih se kod 73 stanje ozbilnije pogoršalo.

Iako smrtni slučajevi nisu potpuno prestali među cijepljenima, u toj populaciji bilo je samo 23 smrtnih slučajeva od COVID-a. Gotovo sve vakcine koje su korištene u Izraelu su Pfizer-BionTech.

U bolnicama su ljekari na ove podatke reagirali optimistično. Profesor Eyal Leshem, stariji član tima za koronavirus u Medicinskom centru Sheba, rekao je da ga to uverava da će broj pacijenata uskoro pasti i predstavlja jasan poziv za vakcinaciju.

"Ovi podaci ukazuju na to da bi nam u teoretskoj situaciji u kojoj imamo stopostotnu pokrivenost vakcinom trebalo samo nekoliko desetina COVID kreveta u cijeloj zemlji, a samo nekoliko za pacijente u ozbiljnom stanju" - kazao je Leshem.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!