[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-6bd387b5cd591576bb82e1455453a46b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/100x73\/l-6bd387b5cd591576bb82e1455453a46b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-6bd387b5cd591576bb82e1455453a46b.jpg","size":"54.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Ruski sud tereti četvoricu Tadžikistanaca za teroristički akt

Rusija je optužila četvoricu muškaraca za koje kaže da su napali koncertnu dvoranu u Moskvi i ubili najmanje 137 ljudi, prenosi BBC.

Trojica su savijena uvedena u moskovski sud, dok je četvrti bio u invalidskim kolicima. Svi su optuženi da su počinili teroristički čin.

Grupa Islamska država, ili IS, saopćila je da je u petak izvela napad na dvoranu Krokus i objavila video dokaze. Ruski zvaničnici su tvrdili, bez dokaza, da je umiješana Ukrajina. Kijev kaže da je tvrdnja "apsurdna".

Ruske vlasti su imenovale njih četvoricu kao Dalerdžon Mirzojev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov.

Na snimku se vidi kako ih trojica maskiranih policajaca vode do okružnog suda Basmanny u glavnom gradu Rusije.

Čini se da su svi pretučeni - ruske snage sigurnosti su očito pustile video snimke brutalnih saslušanja, a izvještaji govore da je najmanje jedan pretrpio strujni udar.

Muškarci koje je sud identifikovao kao Mirzoyev i Račabalizoda imali su crne oči, a potonjem je uho bilo jako zavijeno – navodno je djelimično odsječeno prilikom njegovog hapšenja.

Činilo se da je Mirzojev također imao poderanu plastičnu vrećicu omotanu oko vrata.

Lice muškarca identifikovanog kao Fariduni bilo je jako natečeno, dok je čovek po imenu Fayzov izgledao kao da je izgubio svijest dok je doveden na sud u invalidskim kolicima u tankoj bolničkoj haljini.

Činilo se da mu nedostaje oko, navodi novinska agencija Reuters.

Svi su držani u kabini sa staklenim pločama i čuvani su od strane maskiranih policajaca dok su bili na sudu.

U saopćenju suda na servisu za razmjenu poruka Telegram navodi da je Mirzoyev "u potpunosti priznao krivicu", dok je Rachabalizoda također "priznao krivicu".

Muškarci su identifikovani kao državljani Tadžikistana, objavila je ruska državna novinska agencija Tass.

Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, dodaje sud.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!