[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/14\/rusija-roboti-vojska_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/14\/100x73\/rusija-roboti-vojska_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/14\/rusija-roboti-vojska_1.png","size":"839.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Rusija formira prvu vojnu jedinicu u kojoj se s ljudima operirati i roboti

Šojgu je prošlog petka bio u inspekciji provođenja plana vojne nabavke u tvornici u Nakabinu, pored Moskve, koja je zadužena za razvoj i proizvodnju različitih robotksih vozila. 

Rusko ministarstvo odbrnae izvjestilo je da će u toj prvoj udarnoj vojnoj jedinici, koja će imati i vojne robote, biti pet robotskih sistema Uran-9 ili 20 borbenih vozila. 

Riječ je o eksperimentalnoj jedini koja će biti formirana na osnovu premisa jednog od ruskih vojnih istraživačkih centara. Svrha te jedinice bit će stjecanje uvida u metode korištenja vojnih jedinica s robotskim sistemima. 

Nakon kreiranja i uspostave jedinice, započet će i obuka vojnog personala za rad s robotskim sistema Uran-9, unutar borbeno spremnih vojnih jedinica, ističe se u saopćenju ruskom ministra odbrane. 

Vozila Uran-9, koja su robotska, upotrebljavala su se kao zasebni sistemi, a riječ je o sistemu u kojem je glavno naoružanje automatski top kalibra 30 mm, protutenkovske rakete Ataka te bacači plamena Šmel.

Pogledajte kako roboti izgledaju: 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!