[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/27\/iss-epa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/27\/100x73\/iss-epa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/27\/iss-epa.jpg","size":"136.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Rusi promijenili priču: Tvrde da bi astronaute na ISS mogli slati uz pomoć SpaceX-a

Prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin sredinom prošle decenije izrugivao se s NASA-om te je poznata njegova izjava kako bi američki astronauti, da nema Rusa s čijom raketom lete u svemir, na ISS mogli stići jedino na trampolinu.

Umjesto trampolina, Amerikanci danas imaju nešto puno bolje - SpaceX-ovu letjelicu koja se u nekoliko navrata dokazala kao sigurno i jeftinije prijevozno sredstvo za svemirska putovanja.

S Crew Dragonom Amerikanci više nemaju potrebe za korištenjem ruskog Soyuza, što osim udara na ruski ego, nije dobro ni za finansije ruske svemirske agencije koja je dobra naplaćivala svako mjesto u svojoj letjelici.

Sada bi se situacija mogla u potpunosti promijeniti te je Rogozin prije nekoliko dana rekao kako su u Roscosmosu zaključili da je SpaceX-ov Crew Dragon dovoljno siguran da bi s njim i astronauti mogli poletjeti na ISS.

NASA i Roscosmos tako bi mogli zamijeniti mjesta u svojim letjelicama pa bi s Crew Dragonom, osim NASA-inih astronauta, na Međunarodnu svemirsku stanicu poletjeli i ruski astronauti, dok bi u Soyuzu i NASA dobila jedno mjesto za svog astronauta.

S takvom zamjenom mjesta američka i ruska svemirska agencija osigurale bi da pri svakom svemirskom putovanju budu miješane posade, kako bi u svakom trenutku obje zemlje imale svoje astronaute na ISS-u.

Također, time bi se osigurala mogućnost da se nastavi s održavanjem stanice, za slučaj nekakvih problema sa Soyuzom ili Crew Dragonom, koji bi ih spriječio u daljnjim letovima.

Zahvaljujući Elonu Musku i njegovom SpaceX-u situacija sa svemirskim letovima u manje od jedne decenije se u potpunosti promijenila, prenosi Futurism. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!