[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/hassan-rouhani.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/100x73\/hassan-rouhani.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/hassan-rouhani.jpg","size":"51.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rouhani optužuje SAD za blokiranje iranskog pristupa vakcinama

Iranski predsjedik Hassan Rouhani u četvrtak je optužio Sjedinjene Države da blokiraju iranski pristup 10 miliona doza vakcina protiv koronavirusa vršeći pritisak na kompanije koje učestvuju u sbnabdijevanju Irana vakcinama.

- Potpisali smo sporazume o nabavci vakcina iz određenih zemalja, ali Amerikanci to blokiraju - navodi iranska državna novinska agencija IRNA riječi Rouhanija.

- Oni (Amerikanci) izvršili su pritisak na kompanije koje nas snabdjevaju vakcinama iz inostranstva, i blokirali su deset miliona doza vakcina koje bismo trebali uvesti u našu zemlju - kazao je.

U međuvremenu, Iran se suočava s problemima u nabavci vakcina protiv COVID-19 jer su svi strani računi Irana blokirani američkim sankcijama, tvrdi on.

- Napori će biti učinjeni da se proizvede domaća vakcina i da izađe na tržište, dodao je Rouhani.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme dok se Iran suočava s četvrtim valom zaraze koronavirusom. Iran je do sada registrirao više od dva miliona zaraženih koronavirusom, uz više od 63.800 preminulih, prenosi Xinhua.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!