[{"img":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","thumb":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/300x300\/no_photo.png","full":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"184.83","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Ljepota i zdravlje

RIBA BLISKA VAŠEM SRCU

O blagotvornom djelovanju omega-3 masnih kiselina bismo vjerovatno mnogo manje i kasnije saznali da nije naroda Sjevernog pola, Inuita. U pedesetim godinama prošlog vijeka se saznalo da, i pored konzumiranja velike količine masnoća, Inuiti znatno manje oboljevaju od srčanih bolesti nego južniji narodi. Glavni razlog tome je konzumacija ribe i ribljeg ulja sa znatnom koncetracijom omega-3 masnih kiselina koje ovaj narod koristi obilato.

Adriatic Queen u svom asortimanu posjeduje ribu koja sadrži visoku koncetraciju ovih spojeva, prvenstveno sardinu i skušu, ali nećete pogriješiti ni kod odabira oslića ili tune. Ako rado jedete ribu, sigurno ćete smanjiti količinu triglicerida u tijelu, a samim tim i mogućnost nastanka srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline u ribi također smanjuju visok pritisak i aritmiju srca. O njihovom djelovanju se najviše saznalo u posljednjih dvadeset godina i postale su jedno od najvećih otkrovenja moderne medicine, ali ujedno i najpovoljnijih zbog obilatog prisustva u našoj okolini.

Istina, omega-3 masne kiseline su prisutne i u nekim drugim namirnicama, kao što su mlijeko, margarin ili ulje. Međutim, njihova količina u ovim namirnicama je zanemariva iako se, zbog stvorene medijske slike, vjeruje da je njihova koncetracija u ovoj hrani izuzetno velika. Lan također sadrži omega-3 masne kiseline koje nisu iste kao riblje, te blagotvorno djeluju na oporavak organizma i zdravlje kože, ali ne i na srce.

One su pravi dokaz da sama priroda zapravo pravi najbolje lijekove. Iako pokazuju pozitivan utjecaj na liječene drugih zdravstvenih problema, omega-3 masne kiseline koje su prisutne u ribi i drugim plodovima mora ipak su prvenstveno zaštitnik kardiovaskularnog sistema i učinile su ribu hranom bliskom vašem srcu.

Podijelite ovaj članak!