[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-feb34ad87fa26599c3bbb00c187c74de.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/100x73\/l-feb34ad87fa26599c3bbb00c187c74de.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-feb34ad87fa26599c3bbb00c187c74de.jpg","size":"79.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Reuters - Putin u maju putuje u Kinu na razgovore s Xijem

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovat će u maju u  Kinu na razgovore s Xi Jinpingom, što bi moglo biti prvo prekomorsko putovanje šefa Kremlja u njegovom novom predsjedničkom mandatu, saopćilo je pet izvora upoznatih s tim.

Zapadne vlade u ponedjeljak su osudile Putinov reizbor kao nepravedan i nedemokratski, ali su Kina, Indija i Sjeverna Koreja čestitale veteranskom čelniku na produženju njegove vladavine za još šest godina, ističući geopolitičke linije podjela koje su se proširile od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

- Putin će posjetiti Kinu - kazao je Reutersu jedan od izvora, koji je želio da ostane anoniman. Detalje su nezavisno potvrdila još četiri izvora, koji su također govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Drugi izvor je kazao da će Putinov put u Kinu vjerovatno biti u drugoj polovini maja. Dva izvora su saopćila da će Putinova posjeta doći prije planiranog Xijevog puta u Evropu.

Kremlj je, na pitanje o izvještaju Reutersa, saopćio da će informacije o Putinovim posjetama biti objavljene u što skorijem datumu.

- U ovom trenutku se priprema nekoliko predsjedničkih posjeta i nekoliko kontakata na visokom nivou. Obavijestit ćemo vas kako se približavamo tom datumu - izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo bez ograničenja u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking, samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti, dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!