[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-6b50e7cfefe0863597bf2644e68bfd43.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-6b50e7cfefe0863597bf2644e68bfd43.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-6b50e7cfefe0863597bf2644e68bfd43.jpg","size":"61.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Republika Azerbejdžan 28. maja proslavlja nacionalni praznik, Dan Nezavisnosti

Republika Azerbejdžan 28. maja proslavlja nacionalni praznik, Dan nezavisnosti. Usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti 28. maja 1918. godine uosnovana je Azerbejdžanska Demokratska Republika (ADR) kao prva parlamentarna demokratija u muslimanskom svijetu.

Za kratko vrijeme stvoreni su prvi parlament i vlada Azerbejdžana, ustanovljeni su njegovi državni atributi, definirane granice, preduzete važne mjere u oblasti izgradnje države, preduzeti su važni koraci da se Republika prizna kao subjekt sistema međunarodnih odnosa, radi zaštite nacionalnih interesa na diplomatskom planu.

Zakoni koje je usvojio parlament, koji je tek počeo sa radom, odigrali su temeljnu ulogu u jačanju nacionalne nezavisnosti, osiguranju političkog, ekonomskog i kulturnog razvoja i jačanju demokratskih principa u zemlji. ADR, koja je postojala samo 23 mjeseca, imala je značajan utjecaj na formiranje demokratskih tradicija na muslimanskom Istoku.

Površina suverene teritorije ADR iznosila je 114.000 kvadratnih kilometara. Uprkos ozbiljnim unutrašnjim i vanjskim izazovima, koji su proizašli nakon raspada carstva, ADR je uspjela uspostaviti djelotvorne državne institucije, podržavajući prava svojih građana i stičući povjerenje međunarodne zajednice. Bilo je zagarantirano opće pravo glasa, uključujući pravo glasa žena.

Vlada je formirana na osnovu odgovornosti i podjele vlasti, a azerbejdžanski parlament bio je demokratski izabran, višestranačko zakonodavno tijelo, prvo takve vrste na cijelom muslimanskom Istoku.

U dvogodišnjem mandatu Republikom je upravljalo pet izvršnih kabineta, a Parlament je održao 155 sastanaka i raspravljao o više od 240 nacrta zakona.

Još jedan vitalni stub u procesu izgradnje države uspostavljen je osnivanjem Žalbenog vijeća, čime je stvoren istinski moderan pravosudni sistem koji je mogao provjeravati ovlaštenja Parlamenta i Kabineta ministara.

Referirajući se na razvojne prioritete, novoformirana Republika posebno bila zainteresovana za razvoj obrazovanja, zbog čega je i osnovan Državni univerzitet Baku.

Uprkos ekonomskim i političkim poteškoćama s kojima se Republika suočavala, težilo se dugoročnim ulaganjima u ljudski kapital obezbjeđivanjem stipendija stotinama mladih studenata na vodećim evropskim univerzitetima.

Azerbejdžanski jezik proglašen je službenim jezikom i usvojena je nacionalna trobojna zastava i himna, te je uspostavljeno moderno pozorište i opera, kao i štampane azerbejdžanske poštanske marke i izdata je nacionalna azerbejdžanska valuta - manat.

Kao što je navedeno u Deklaraciji o nezavisnosti, uspostavljanje prijateljskih odnosa sa svim narodima, posebno susjednim narodima i državama, određeno je kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Azerbejdžanske Demokratske Republike.

Azerbejdžanski narod koji njeguje politiku državnosti opštenacionalnog lidera Heydara Aliyeva proslavlja ove godine 104. godišnjicu svoje nezavisnosti u prazničnom duhu i s povišenim osjećajem ponosa jer se Azerbejdžan priprema za veliki povratak u Karabah.

Pod vođstvom predsjednika Ilhama Aliyeva, koji je ostao vjeran političkom kursu nacionalnog lidera Heydara Aliyeva, Azerbejdžan postaje država s dinamičnim razvojem, saopćeno je iz Ambasade Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!