[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/02\/04\/leca.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/02\/04\/100x73\/leca.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/02\/04\/leca.png","size":"983.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

RECEPT ZA DANAS Kuhaj zdravo i lako: Crvena leća sa povrćem

Crvena leća je mahunarka koja dobro djeluje na cijeli organizam. Dio je mnogih obroka u Aziji i Sjevernoj Africi, a može se napraviti na različite načine, dok je priprema vrlo jednostavna. Postoji više vrsta leća, a priprema crvene leće je najbrža.

Zašto je dobra crvena leća?

Leća ima puno vitamina B, magnezija, cinka, folne kiseline i kalija, također sadrži i puno proteina te u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji služi kao zamjena za meso. U 200 grama kuhane crvene leće nalazi se 230 kalorija, 15 grama vlakana, 40 grama ugljikohidrata, a sadrži i brojne antioksidanse i minerale. Sadrži i polifenole koji imaju protuupalno djelovanje u tijelu, a snižavaju i razinu šećera u krvi te smanjuje rizik od pojave dijabetesa. Osim toga, zbog minerala koje sadrži dobra je i za zdravlje srca i smanjuje razinu lošeg holesterola. Vlakna iz crvene leće pomažu u održavanju probave, sprječavaju pojavu zatvora, a jednako tako smanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti te smanjuju unos nepotrebnih kalorija.

Sastojci

za 3 osobe

1 glavica crnog luka 

3 čehna belog luka

1 mrkva

1 crvena paprika

1 tikvica

1 konzerva paradajz pelata

150g crvene leće

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika Vegete

1 kašika slatke mljevene paprike

1 kašika kima

Priprema

1. Na ulju prodinstati sitno sjeckan crni luk pa dodati sitno sjeckan beli luk samo na par minuta. 

2. Mrkvu očistiti i izrendati pa dodati luku da se dinsta. Poklopiti. Zatim dodati sitno sjeckanu crvenu papriku i tikvicu sječenu na tanke kolutiće. Promiješati dobro, staviti poklopac i ostaviti da se dinsta 20 min uz povremeno miješanje. Ključ uspjeha ovog jela je u dugom distanju, da se svi ukusi povežu.

3. Nakon toga dodati cijelu konzervu paradajz pelata i začiniti. Dodati 1 kašiku vegete, slatke mljevene paprike i kima. Poklopiti i ostaviti da se kuha 10 minuta.

Posluživanje

Odlično ide uz tostirani domaći hljeb, mladi luk i zelenu salatu.

:) Prijatno !

(Recet: https://www.coolinarika.com/)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!