[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/29\/energoinvest.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/29\/100x73\/energoinvest.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/29\/energoinvest.jpg","size":"148.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Reagovanje Sindikata Energoinvesta na izbor novog direktora: "Prestanite se igrati preko leđa radnika"

Sindikat Energoinvesta se saopštenjem obratio javnosti i vlastima u kojem su istakli svoje mišljenje o izboru novog direktora ove javne kompanije. Saopštenje naslovljeno sa ,,Vratimo poštenje u modu" objavljujemo u cijelosti.

„Iako, nažalost, u prethodnih nekoliko dana svjedočimo svojevrsnoj medijskoj blokadi prema obraćanjima javnosti od strane Odbora Sindikata Energoinvesta, pokušaćemo još jednom upoznati javnost o trenutnim dešavanjima koja se vežu za izbor direktora Energoinvesta. Napominjemo da smo u prethodnim obraćanjima i susretima sa nadzomim odborom, resomim ministrom i premijerom pokušali ukazati na protuzakonito donošenje odluka vezanih za (ne)provođenje konkursne procedure za izbor direktora, te da nismo naišli na razumijevanje za iznesenu argumentaciju i upozorenja na posljedice koje mogu proisteći iz donošenja istih. Tom prilikom sindikatu su prezentovani oprečni stavovi i zaključci doneseni na osnovu dezinformacija. Ovakav pristup, kreiranja nepostojećih izgovora za neraspisivanje konkursa, dao nam je snagu za dalju borbu u ostvarivanju cilja, a to je provođenje zakona i Statuta kompanije uzimajući u obzir zajedničke interese Energoinvesta i radnika. Razočarani smo i šokirani činjenicom da se sva prethodna borba radnika., sindikata i menadžmenta za očuvanje Energoinvesta i egzistencije svih radnika nipodaštava i predstavlja kao borba za provođenje interesa tadašnje vlasti, kao i navodnih ličnih interesa pojedinaca.

Nismo bili poslušnici prethodnih, nećemo biti trenutnih, a niti budućih politika čiji je isključivi cilj uhljebljavanje svojih stranačkih ,,kadrova",  jer smo osjetili na svojoj koži i dan danas ispaštamo od posljedica predstečajnog stanja čemu je uzrok djelovanje tih ,,pomagača" i dušebriznika Energoinvesta. Svojim stavovima jasno dajemo do znanja da je naš jedini cilj stabilan i prosperitetan Energoinvest, a samim tim i sigurnost radnih mjesta. Najavljeni potezi imenovanja novog v.d. direktora koji nije iz Energoinvesta, vlast, pored kršenja zakona, mijenja stabilnost sa anarhijom i dovodi u pitanje status kompanije i radnika.

Poručujemo Vlastima: Prestanite se igrati i eksperimentisati preko leđa radnika Energoinvesta pod okriljem stranačkih raspodjela funkcija. Provedite zakonom propisanu obavezu konkursne procedure za izbor direktora Energoinvesta, kao što ste obećali, pa slagali. Ponašajte se u duhu dobrog domaćina, a ne rušitelja. Pokažite na djelu da niste samo deklarativno socijaldemokrate. Protesti i reakcija radnika Energoinvesta neće utihnuti, a na putu ostvarivanja naših zahtjeva iskoristićemo sva zakonom raspoloživa sredstva!“, poručuju iz sindikata Energoinvesta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!