[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-44b2f9c84e82d28e98d756cfb3b6a447.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/l-44b2f9c84e82d28e98d756cfb3b6a447.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-44b2f9c84e82d28e98d756cfb3b6a447.jpg","size":"67.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

RCC u Sarajevu domaćin drugog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji sa projektom EU4DigitalSME "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini“, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i Evropskom preduzetničkom mrežom (EEN), bio je domaćin drugog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju Butterfly Innovation & Business Forum koji je održan 6. i 7. decembra u Sarajevu.

Kako je pojasnio na otvaranju foruma stručnjak za razvoj ljudskih kapaciteta u RCC-u Sinisa Marčić, nakon prvog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju koji je održan prošle godine, RCC je početkom ove ustanovilo regionalnu nagradu za nove inovacije Butterfly Innovation Award s ciljem da se podrže inovativna rješenja u onim područjima koja su prioritetna za region.

-Drago nam je da smo danas na forumu ugostili neke od dobitnika nagrade, a još nam je draže što smo bili u prilici da im pomognemo da rašire svoja kreativna i preduzetnička krila. Kreativni potencijal ne raste u vakumu i treba mu podrška i promocija svih nas na zapadnom Balkanu. Zato mi u Vijeću za regionalnu saradnju nastavljamo da olakšavamo povezivanje različitih grupa entuzijasta iz svih dijelova zapadnog Balkana. Kada govorimo o pružanju podrške inovacijama poslovne zajednice, ekonomije iz regiona se nalaze tek na pola puta. Potrebne su nam usmjerenije politike, moderna infrastruktura za inovacije, povoljno okruženje i razgovori o ovim temama. Okrenimo se kreativnim ljudima u usponu iz regiona, pružimo im ruku i napravimo im mjesta, osnažimo ljude sličnih sklonosti da rade zajedno - istakao je.

Na ovogodišnjem forumu pažnja se, navode iz RCC-a, posvetila promociji održivih modela akademske i poslovne saradnje, kao i promociji snage centara za digitalne inovacije, startup firmi, partnerstava sa visokoškolskim institucijama, kao i izvanrednih inovativnih inicijativa koje ostavljaju upečatljiv dojam širom jugoistočne Evrope. Vodeći se motom foruma "Zamisli.Inoviraj.Napravi.“ zanimljivi izlagači su podijelili svoja iskustva iz prve ruke.  

Eva Näher, direktorica za programe u GIZ-u, istakla je ogroman potencijal u inovativnim i digitalnim rješenjima koji je, međutim, ograničen u ekonomijama u regionu, a koji može imati koristi od integracije u partnerstva, poslovne odnose i mreže na međunarodnom nivou, te razviti izuzetno uspješne poslovne subjekte.

-To je upravo razlog zašto je naš projekt EU4DigitalSME, koji sufinansira Evropska unija, posvećen digitalnim i inovativnim rješenjima za mala i srednja preduzeća, u okviru kojeg radimo na uspostavljanju četiri centra za digitalne inovacije u Bosni i Hercegovini kako bi se stvorilo okruženje u kome se pruža podrška inovativnim rješenjima za privatni sektor - podvukla je.

Šef odjela za saradnju u Delegacije Evropske unije u BiH Stefano Ellero naveo je kako inovacija zvuči kao nova energija i okrenutost ka budućnost te je to pokretač digitalne transformacije, koja je jedna od okosnica mandata predsjednice Evropske komisije von der Leyen.

-Mi je, kao EU, smatramo glavnim procesom kojim se obezbjeđuje približavanje ekonomija naših partnera sa Balkana evropskom jedinstvenom tržištu. Za poticanje inovacija u privatnom sektoru najvažnije je obezbjediti otpornost i konkurentnost privatnog sektora i na kraju krajeva, stabilnost, prosperitet i evropsku perspektivu zapadnog Balkana. Evropska unija snažno podržava inovacije u poslovanju i nastavit će da to i dalje radi zajedno sa svojim partnerima u regionu - poručio je.

Na forumu se okupio impozantan broj stručnjaka koji se bave inovacijama, a koji su podijelili svoja znanja vezana za razvoj ekosistema za inovacije i saradnju akademske i poslovne zajednice. Ova je aktivnost dio Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i sufinansira je Evropska unija, saopćeno je iz RCC-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!