[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","size":"72.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Prvi čovjek Twittera ismijao Zuckerberga: Ideja o metaverseu podsjeća na "distopijsku korporativnu diktaturu"

Mark Zuckerberg vjeruje kako će se način na koji pristupamo virtualnom svijetu u budućnosti uvelike razlikovati u odnosu na način na koji danas pristupamo internetu.

U takvoj viziji kompjuteri i pametni telefoni više ne bi bili primarni uređaji s kojima bi pristupali virtuelnom sadržaju, već bi naš “portal” u digitalni svijet trebale postati pametne naočale s podrškom za virtualnu i proširenu stvarnost, što nije nova ideja, i Zuckerberg je već duže vremena zagovara.

Informacije koje je ove sedmice prenio The Verge kažu kako Zuckerberg želi cijeli fokus svoje kompanije prebaciti upravo na takve virtualne svjetove.

Sam Facebook kao društvena mreža bi u tom slučaju postao samo dio veće krovne kompanije, a čiji će glavni fokus biti na metaverseu. 

O takovj ideji, ipak, ne misle svi pozitivno, te je na Zuckerbergov fokus na metasvjetove reagovao i prvi čovjek Twittera, Jack Dorsey.

On je komentarisao tvit jednog korisnika koji je napisao da je pojam metaverse prvi put upotrebljen još 1992. godine, kada je opisan virtualni svijet kojeg posjeduju korporacije i u kojem su korisnici tretirani kao građani u distopijskoj korporativnoj diktaturi.

Na pitanje šta ako je autor tog pojma Neal Stephenson bio u pravu, Dorsey je odgovorio da je bio u pravu.

Dakle, to se može protumačiti tako da bi korisnici Facebookova metaverse mogli biti samo građani u distopijskoj korporativnoj diktaturi, a u tom bi slučaju distopijski diktator bio bi, Zuckerberg, prenosi Business Insider. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!