[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/3d-printed-school-in-madagascar.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/3d-printed-school-in-madagascar.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/3d-printed-school-in-madagascar.png","size":"819.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Prva škola printana 3D printerom bit će izgrađena na Madagaskaru

Tokom godina 3D printanje je polako izaško iz različitih eksperimentalnih laboratorija i radionica, te je postalo široko prihvaćeno u različitim industrijama. Upravo su 3D printeri odigrali i veliku ulogu u toku pandmeije, kada su različite kompanije i pojedinci širom svijeta printali sve od pomoćnih dijelova za medicinsku opremu do dijelova za zaštitnu opremu za medicinkse radnike koji su se brinuli za one osobe koje su oboljele od Covid-19. 

Primjena ove vrste pritnjana je svoj put pronašlo i u građevinarstvu. Iako je do sada bilo korišteno na nekim manjim projektima, projekat koji se priprema na Madagaskaru zasigurno bi 3D printanje mogao gurnuti prema "uobičajnoj praksi" koja će postajati sve redovnija. 

Thinking Huts je američka neprofitna organizacija koja planira isprintati cijelu školsku gradu na Madagaskaru. Veliki 3D printer, finske kompanije Hyperion Robotics, napravit će zidove, dok će ostatak građevinskog materijala kao što su krov, prozori i vrata, biti napravljeni lokalno. 

Kako ističu iz Thinking Hutsa, Madagaskar je odabran kao testna lokacija zbog svog velikog potencijala za ekonomski rast, političke stabilnosti i mogućnosti iskorištavanja solarne energije. Čak 60 posto djece školske dobi ne pohađa školu na Madagaskaru, a razlog tome jesu prenapučene škole i nedovoljno ulaganje u obrazovanje. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!