[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/11\/ihtiosaurus.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/11\/100x73\/ihtiosaurus.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/11\/ihtiosaurus.jpg","size":"91.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Pronađen fosil deset metara dugačkog morskog grabežljivca

Za vrijeme radova na uređenju okoliša u rezervatu prirode Rutland nedaleko od engleskog Leicestera radnici su u februaru 2021. u mulju pronašli fosilizirane ostatke deset metara dugačkog morskog grabežljivca, ihtiosaurusa, najvećeg grabežljivca te vrste koji je ikad oktriven u Velikoj Britaniji.

Zaposlenik rezervata prirode Joe Avis u početku je mislio da su on i kolege otkrili ostatke dinosaura, no nakon daljnjeg iskopavanja uočili su čeljusnu kost.

Tim paleontologa zaključio je da je riječ o ihtiosaurusu, toplokrvnom morskom grabežljivcu koji je udisao zrak i živio u razdoblju od prije 250 do 90 miliona godina, a pojedini primjerci mogli su narasti i do 25 metara.

Naziv Ichthyosaurus dolazi od grčkih riječi za ribu i guštera.

BBC će televizijski prilog o ovome značajnom nalazu emitovati u utorak.

Dr. Dean Lomax, paleontolog sa Univerziteta u Manchesteru rekao je da se radi "o otkriću bez presedana", kako zbog veličine, tako i zbog cjelovitosti fosila.

Istaknuo je da je je riječ o "jednom od najvećih nalaza u britanskoj paleontološkoj historiji".

- Ihtiosaure i ostale morske reptile obično smo pronalazili blizu obale Dorseta ili Yorkshirea gdje je veći dio ostataka bio izložen eroziji stijena. No ovakvo otkriće u kopnenom dijelu vrlo je neobično. Rutland se, naime, nalazi 50 kilometara od obale. Treba istaknuti da je prije 200 miliona godina nivo mora bio puno viši od današnjeg, a područje na kojemu je otkriven fosil golemog i dobro očuvanog morskog zmaja nekoć je bio plićak - kazao je Lomax.

Veliki komad gline u kojemu se nalazila glava ihtiosaura pažljivo je iskopan, a težio je gotovo tonu. Radovi na iskapanju bili su dugotrajni i zamršeni, no sada će stručnjaci detaljno analizirati fosilne ostatke.

Uprava rezervata Rutland pokušat će prikupiti dovoljno novca da bi se fosilni ostaci ihtiosaura konzervirali na lokaciji na kojoj je pronađen, a istodobno bi bio dostupan i lokalnoj zajednici i posjetiteljima rezervata.
Zamislite da se nalazite na obali, a da na udaljenosti od 30-ak metara pliva ovo veliko morsko stvorenje...

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!