[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/01\/perucica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/01\/100x73\/perucica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/01\/perucica.jpg","size":"374.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Promovisana fotomonografija "Prašume BiH"

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH su na  Šumarskom fakultetu promovisali fotomonografiju "Prašume Bosne i Hercegovine". 

Promociju je pozdravnim riječima otvorio predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH Refik Hodžić. Promotori  fotomonografije bili su recenzenti izdanja Ahmet Lojo i Sead Vojniković, a  prisutnim se obratio i glavni urednik fotomonografije akademik Vladimir Beus.

Promotori su naglasili da je fotomonografija izdata sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa prašumama u Bosni i Hercegovini. Izdanje sadrži osnovne podatke o položaju, površini, šumskom području, geomorfološkim karakteristikama, hidrologiji, šumskoj vegetaciji, velikom broju fotografija, kojima su predstavljene svaka od prašuma u Bosni i Hercegovini. Kroz izabrane motive i aspekte prašuma jedanaest prašuma i jednog šumskog rezervata, korisnici ove fotomonografije će dobiti vizuelne informacije o ovim prirodnim objektima neprocjenljivog naučnog, obrazovnog i kulturnog značaja, te zaštite prirode, biodiverziteta i genofonda.

Značaj ove knjige je i u pružanju određenih podataka koji mogu poslužiti uspostavljanju mreže Natura 2000 u Bosni i Hercegovini, u skladu sa EU direktivama zaštite prirode i pokretanju aktivnosti na zakonskoj regulativi i uspostavljanju novih zaštičenih područja - prašumskih rezervata u Bosni i Hercegovini, identificiranih i izdvojenih od strane šumarskih stručnjaka.

Projekat je realizovan od 2016. godine i sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a realizator aktivnosti je bilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH. Projektni tim su činili Azer Jamaković, Muhamed Smailhodžić, Almin Tabak, te glavni urednik izdanja akademik Vladimir Beus, saopćeno je iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!