[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/fna-108726.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/fna-108726.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/fna-108726.jpg","size":"385.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Promovirana fotomonografija "Prašume Bosne i Hercegovine"

 Fotomonografija pod nazivom "Prašume Bosne i Hercegovine" promovirana je danas na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Sadrži motive i karakteristike jedanaest prašuma i jednog šumskog rezervata izuzetno bogatih biljnim i životinjskim svijetom: Plješevice, Bobije, Crnog Vrha, Loma, Malovčića doline, Janja, Golije, Masne Luke, Trstionice, Mačen dola, Ravne Vale i Perućice.

Monografija je ilustrirana fotosima većeg formata, objektivom ovjekovječenim prizorima jedinstvene ljepote, poznate samo onima što pohode netaknute prirodne oaze ili bar imaju sreću da ih posmatraju izbliza.

Značaj očuvanja prašume i autohtonog biodiverziteta je ogroman, rekao je na promociji moderator, akademik Vladimir Beus, napomnjući da je Bosna i Hercegovina po šumovitosti među pet-šest zemalja u Evropi.

Prema podacima koje je prezentirao jedan od promotora, profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu Sead Vojniković, šume pokrivaju oko 56 posto teritorije BiH, a ako se uzme u obzir i šumsko zemljište, oko 62 posto.

Ahmet Lojo iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine uime izdavača je rekao da je izrada fotomonografije trajala duže zbog neophodnih odlazaka na teren po cijeloj zemlji.

Udruženje je i dosad imalo veoma važnu ulogu u promoviranju struke te zalaganju za kvalitetno i održivo upravljanje šumama, kazao je također Lojo.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine je priređivač ove monografije od naučnog značaja, s vrlo korisnim podacima o prašumama, zbog čega estetika nije jedini element djela.

Rađena je nepune tri godine i promovirana danas povodom Svjetskog dana prašuma, 14. septembra.

Autori su Azer Jamaković, Muhamed Smailhodžić i Almin Tabak, urednik izdanja akademik Vladimir Beus. Osim autora, određen broj fotografija osigurali su profesori Šumarskog fakulteta u Sarajevu, a uključen je i veliki broj zaposlenika šumarskih preduzeća iz oba bosanskohercegovačka entiteta.  

Cilj je da se najšira javnost upozna s prašumama Bosne i Hercegovine, osnovnim podacima o njihovim lokacijama, površini i trenutnom statusu.  

Projekat je realizovan od 2016., sufinansirao ga je Fond za zaštitu okoliša FBiH, a najvećim dijelom finansirao priređivač, Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!