[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/odizvora.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/100x73\/odizvora.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/odizvora.jpg","size":"22.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Projekat 'Od izvora do mora' počinje prikupljanjem ambalažnog otpada u Višegradu

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini pokreće novi projekat "Od izvora do mora" koji kroz sedam akcija čišćenja ima za cilj da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Projekat počinje u Višegradu, 7. septembra, akcijom prikupljanja ambalažnog otpada  uz obale rijeke Drine, ali i na kopnenom dijelu, te događajem koji će neposredno prije akcije prikupljanja otpada biti upriličen u 11.00 sati na mostu Mehmed-paše Sokolovića. 

Kao društveno odgovorna kompanija i lider u primjeni postulata održivog poslovanja, Coca-Cola ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje uticaja na okoliš. Jedno od strateških opredjeljenja kompanije je i globalni program  Svijet bez otpada, u sklopu kojeg je i projekat "Od izvora do mora" koji  se u Bosni i Hercegovini ove godine realizuje prvi put. Sveobuhvatni višegodišnji program Svijet bez otpada direktno pridonosi smanjenju uticaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom.

Projekat "Od izvora do mora" u Bosni i Hercegovini se realizuje u saradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Planirana je realizacija ukupno sedam akcija prikupljanja otpada širom BiH i to u: Višegradu, Rudom, Foči, Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Tomislavgradu.

Projekat je prvi put pokrenut u Hrvatskoj 2018. godine, a od ove godine realizuje se i u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode — rijeke i jezera, od ambalažnoga otpada, ali ne zanemarujući kopneni dio, kako bi podstakle građane na primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnog bogatstva.

Projekat su do sad partnerski podržali: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča. Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinih organizacija i kompanija za odvojeno prikuplljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!