[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/hadzikadunic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/100x73\/hadzikadunic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/hadzikadunic.png","size":"641.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

PROFESOR HADŽIKADUNIĆ RUŠI DODIKOVU NADU: I da Trump ponovo postane predsjednik, nije dovoljno

Emir Hadžikadunić, diplomata i doktor iz oblasti međunarodnih odnosa u intervjuu za magazin Start BiH govorio je između ostalog i o mogućnosti da Donald Trump bude ponovo predsjednik Sjedinjenih Američkih Država kako to priželjkuje Milorad Dodik koji je nedavno kazao kako moli Boga da se na vlast u SAD-u ponovno vrati  Trump i najavio da će Srbi čekati prikladne globalne okolnosti kako bi se entitet Republika Srpska odcijepio od BiH.

Prenosimo dio intervjua sa prof. Hadžikadunićem:

Eksperti predviđaju da će rat u Ukrajini potrajati i da se više neće mjeriti brojem dana, nego mjeseci. To otvara mogućnost, odnosno vremenski period bi se mogao poklopiti sa američkim predsjedničkim izborima. Kao što znamo, na prošlim izborima gosp. Biden je pobijedio sa prilično malom većinom. Šta ako novi predsjednik SAD-a bude ponovo gosp. Trump, kao što je obećao?

- Prvo, ovo je strukturalni rat. Ovo je rat za poredak. Za budući poredak Europske unije, odnosno europskog kontinenta i takvi ratovi ne traju kratko, ne samo mjesecima, nego bi mogao trajati godinama. To je prvo zapažnje. Drugo zapažanje je da bez obzira ko bio američki predsjednik, odnos SAD-a u slučaju invazije, agresije na geopolitički prostor koji želi da bude dio NATO integracija, a Ruska Federacija mu to ne omogućava, mislim da bi se i Trump ponašao na isti način.

Na isti njegov način na koji kaže da je NATO nepotreban ili...?

- Ne, ne. Pazite, nije sva moć u rukama američkog predsjednika. Postoji deep state, duboka država, postoji vojni lobi, postoji američka tradicija koja je liberalna po karakteru. Tako da, ako bi Trump bio izabran ponovo za predsjednika, ako bi on ponovo bio proruski nastrojen, on ne bi imao sve ovlasti u svojim rukama, jer o tim stvarima, o tim geopolitičkim pitanjima odlučuju mnogi centri moći unutar SAD, a imate ih u Kongresu, vojnom lobiju, imate ih na drugim mjestima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!