[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/glas-javnsoti-kljucna-hadzidedic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/100x73\/glas-javnsoti-kljucna-hadzidedic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/glas-javnsoti-kljucna-hadzidedic.png","size":"330.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić: Nacionalizam je velika prevara

" Sve je u vezi sa nacionalizmom lažno. Vi uvjerite ljude da su jedna nacija i da imaju zajednički interes, a za to vrijeme imate Milorada Dodika, Bakira ili Aliju Izetbegovića i Dragana Čovića koji im uzmu sve, a ljudi i dalje vjeruju da je u njihovom interesu da ih zastupaju baš taj Čović, Dodik i Izetbegović. I nikako da se rodi spoznaja da je nacionalizam jedini ključ pomoću kojeg oni ostaju na vlasti“, kaže za Start prof. dr. Zlatko Hadžidedić. U februaru ove godine oformio je Centar za izučavanje nacionalizma kako bi demistificirali ulogu nacionalizma u suvremenom svijetu. 

Ponesene ideologijom nacionalizma, mase jednostavno vjeruju da svi imamo zajednički interes kao jedna nacija, iako unutar te nacije imamo uvijek tih 1% do 10% elite koja realizira prvenstveno svoje interese. Također treba reći da, od samog početka, nacionalizam i kapitalizam jesu transnacionalne ideologije.


Centar za izučavanje nacionalizma (Center for nationalism studies, CNS) neovisni je think-tank i konzultantska platforma koja pruža temeljite analize društvenih, političkih i geopolitičkih pojava uzrokovanih nacionalizmom ili povezanih sa njima. Kako u ovom Centru ističu, „od svog početka nacionalizam karakteriziraju paradoksi: što je više nacionalizam dominirao suvremenim političkim diskursom, to su ga relevantni akademski krugovi manje objašnjavali na odgovarajući način; što se više predviđao odlazak nacionalizma sa povijesne scene, to se više vraćao sa sve većom snagom.“ Cilj im je, kažu, otvoriti, istražiti i razriješiti te paradokse kako bi demistificirali ulogu nacionalizma u suvremenom svijetu. Da bi to postigli, koriste inovativne metode i interdisciplinarne nauke u rigoroznim analizama najznačajnijih globalnih, regionalnih i lokalnih zbivanja. Njihovi članovi provode svoja istraživanja i svakodnevne analize podržane raznim vanjskim izvorima kako bi proširili kritičke perspektive o ulozi nacionalizma u političkim i međunarodnim poslovima, kako u povijesnom tako i u suvremenom svijetu. Članovi su, osim onih koje je spomenuo dr. Hadžidedić, i dr. Senadin Lavić, dr. Senadin Musabegović, dr. Maja Savić-Bojanić, dr. Atsuko Ichijo, Gordon Asher, dr. Ali El Aallaoui, a u savjetodavnom odboru su prof. Janusz Bugajski i Bogić Bogićević.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!