[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/25\/glas-javnosti-kljucna-kazaz.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/25\/100x73\/glas-javnosti-kljucna-kazaz.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/25\/glas-javnosti-kljucna-kazaz.png","size":"721.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Prof. dr. Enver Kazaz: Kad bih kojim slučajem imao takvu moć prvo što bih uradio je depolitizacija akademske zajednice

Enver Kazaz bosanskohercegovački je urednik, kritičar i književni teoretičar. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kazaz je rođen u Kamenici u Ilijašu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje trenutno predaje bošnjačku književnost. 

" Za reformu obrazovanja potrebna je politička volja, novac i kadrovi koji će realizirati taj proces. Mi te preduvjete nemamo. Kad bih kojim slučajem imao takvu moć prvo što bih uradio je depolitizacija akademske zajednice. Vrlo je teško to ostvarivo - depolitizacija u onom smislu da, ako ste član političke partije, ne možete biti član izvršnih organa unutar akademske zajednice. Naprosto, ne zagovaram zabranu političkog aktivizma, zagovaram zabranu političke instrumentalizacije akademske zajednice. To je prvi preduvjet, drugi preduvjet za reformu jednog i drugog, pravosuđa i obrazovnog sistema, jeste deideologizacija obje te društvene institucije," navodi profesor uvjete koje bi dovele do pozitivnih promjena i reformi obrazovnog sistema. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!