[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/google-2356343-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/google-2356343-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/google-2356343-1280.jpg","size":"36.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Procurile informacije o novom i nevjerovatnom projektu Googlea

Sada već, prije nešto više od deset godina, osnivači Googlea, Larry Page Sergey Brin osnovali su novi odjel kompanije X, čiji je zadatak bio razvijati napredne i nove tehnologije, zahvaljujući kojima bi svijet jednog dana mogao postati radikalno bolje mjesto. Tokom tog perioda, uložili su milijarde dolara u brojne projekte kao što su: autonomni automobili, dostavni dronovi, pametne naočale itd..

Sljedeći u nizu takvih projekata, a o kojem se još uvijek, ne zna ništa previše, a čije su informacije iznijeli anonimni uposlenici, odnosi se na uređaj koji bi ljudima mogao omogućiti, vjerovali ili ne - supersluh. Kodno ime ovog projekta jeste Wolverine, i prema njihovom opisu, čini se kao da se radi o nekom uređaju iz filmova o James Bondu, prenosi The Verge

Taj uređaj se, sastoji od brojnih senzora koji bi mogli iz neke velike mase izolirati pojedinačne ljudske glasove, a to znači, da bi Wolverine osobi koja ga nosi trebao omogućiti da se, uprkos žamoru, buci i brojnim glasovima drugih osoba, fokusira samo na ono što govori jedna osoba u toj, velikoj grupi. 

Googleovom projektu do sada su se pridružili brojni stručnjaci za sluh, što govori o njegovoj ozbiljnosti i posvećenosti Wolverineu, a prema The Vergeu njihov plan nije napraviti samo jedan uređaj, već više modela različitih dimenzija i vjerojatno s različitim mogućnostima. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!