[{"img":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","thumb":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/300x300\/no_photo.png","full":"https:\/\/startbih.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"147.98","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Ljepota i zdravlje

PROBLEM SAVREMENOG MUŠKARCA : Benigna hiperplazija prostate (BHP) i šta činiti kod pojave prvih simptoma

Benigna hiperplazija prostate (BHP) označava stanje povećanja žljezdanog tkiva prostate, koje se kod većine muškaraca počinje dešavati negdje oko 30. godine života, kao posljedica hormonskih promjena. Sinonim koji se najčešće upotrebljava je "adenom prostate", a to je izraz kojeg ćete najčešće naći i kao dijagnozu nakon pregleda kod urologa.

Što je prostata?

Prostata je muška spolna žlijezda veličinom i izgledom najsličnija je kestenu, te se u narodnom jeziku često naziva "kestenjača".

Prostata je smještena ispod mokraćnog mjehura i obuhvata početni dio mokraćne cijevi. Građena je od mišićnog i žljezdanog tkiva. Mišićno tkivo prostate koje se nalazi oko mokraćne cijevi svojim blagim kontrakcijama kontroliše izlazni mlaz mokraće, a s druge strane prostata izlučuje bjelkast, blago bazičan sekret, koji je dio sjemenske tekućine.

Koje su promjene i tegobe koje prate BHP?


Postoje dvije osnovne grupe tegoba koje se dijele u tzv. opstruktivne i iritativne. Opstruktivne su posljedica postepenog sužavanja mokraćne cijevi u dijelu kojim prolazi kroz prostatu (zamislite cijev koja se sužava uslijed pritiska sa strane, a pri tom ista količina tekućine (mokraće) mora proći kroz nju), dok iritativne smetnje čini pritisak povećane prostate na vrat mokraćnog mjehura (što za posljedicu ima učestaliji nagon na mokrenje već i kod manje količine mokraće u mjehuru).

Što činiti kada se primijete neke od tegoba?


Kao prvo, ne treba biti previše zabrinut. Naime, većina muškaraca koji osjete tegobe s mokrenjem pomisle da je uzrok zloćudna bolest prostate. Međutim, srećom to nije tako. U današnje doba, uz sve prisutniju pozitivnu svijest o potrebi redovnih uroloških pregleda moguća zloćudna bolest prostate otkriva se u ranoj fazi, kada simptomi nisu prisutni.

Ispitivanja su pokazala da od 10 muškaraca u dobi iznad 45 godine, njih 7 ima neki od oblika tegoba s mokrenjem, ali samo trojica to priznaju (pitajte prijatelje i razgovarajte dok pijete kafu ili pivo).

Dakle, ako vas tegobe počinju ometati u svakodnevnim aktivnostima javite se vašem ljekaru zbog prvog pregleda i procjene stanja. Po potrebi će biti napravljene i laboratorijske analize krvi i mokraće. U slučaju da vaš ljekar procijeni da je potreban specijalistički pregled uputit će vas urologu.

Također, možete ispuniti jednostavni IPSS upitnik (međunarodni upitnik smetnji s mokrenjem) koji se sastoji od 10 pitanja. Popunjavanjem ovog testa, zajedno sa vašim ljekarom, možete ispitati ozbiljnost simptoma, te pratiti tok liječenja.

Benigna hiperplazija prostate predstavlja stanje uzrokovano hormonskim dešavanjima, a postaje bolest tek kada počne izazivati tegobe s mokrenjem.

Prostamol® uno dokazano efikasan

Kod pojave prvih simptoma možete koristiti Prostamol® uno, jedini biljni preparat, na našem tržištu, registrovan kao lijek.

U kapsulama Prostamola® uno se nalazi najoptimalnija koncentracija ekstrakta ploda Sabala palme / Serenoa repens, čiji je terapijski efekat dokazan u brojnim svjetskim studijama. Serenoa repens je, za razliku od drugih biljnih preparata, prošla opsežna testiranja u svjetskim studijama koje su dokazale izuzetne rezultate u liječenju simptomatologije BHP.

Prostamol® uno dokazano je efikasan u smanjenju teškoća s mokrenjem, a da pritom ne narušava seksualnu funkciju.

Uzimanjem samo jedne kapsule dnevno većina muškaraca osjeća poboljšanje urinarnih simtoma u toku prvog mjeseca, a optimalan efekat postiže se nakon tri mjeseca kontinuirane primjene.

Prostamol® uno se koristi u brojnim evropskim zemljama. Mnogi muškarci suočeni sa sličnim tegobama već su isprobali Prostamol® uno, koji im je pomogao u ublažavanju simptoma bolesti i značajno poboljšao kvalitet života..

Podijelite ovaj članak!