[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/sud-578.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/100x73\/sud-578.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/sud-578.jpg","size":"285.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Prištinski sud pripadnike 'Narodnog oka' osudio na dugogodišnje zatvorske kazne

Sedmorica Albanaca pripadnika organizacije "Narodno oko", koja se u Prištini smatra terorističkom organizacijom, osuđeno je na ukupno 31 godinu zatvora zbog, kako se navodi u presudi, "pripremanja terorističkih ili kaznenih djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Republike Kosovo, za pokušaj teškog ubojstva i drugih kaznenih djela".

Osuđeni su Avni Lluminica na 12 godina zatvora, Sadri Ramabaja na 5, Ragip Sallova na 4 godine, Bajrush Konjusha i Halim Halimi na po 3 godine te Rexhep Topllana i Behxhet Luzha na po 2 godine zatvora, javila je Radiotelevizija Kosova.

Murat Jashari je poslan na desetogodišnje psihijatrijsko liječenje, dok su optužbe protiv Sabit Berisha i Lirije Luzha odbačene.

Prema navodima optužnice, organizacija "Narodno oko" formirana je u inozemstvu, a njezini pripadnici planirali su napade i atentate na visoke kosovske dužnosnike koji su na bili na vlasti u razdoblju od 1980. do 1991. godine, jer ih smatraju izdajnicima.

Među svjedocima u ovom sudskom procesu bili su i predsjednik Kosova Hashim Thaci te bivši predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!