[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-f1f57ddc2fbea5cf61684a95c236dd7a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-f1f57ddc2fbea5cf61684a95c236dd7a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-f1f57ddc2fbea5cf61684a95c236dd7a.jpg","size":"119.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Priština: Produžen pritvor trojici osumnjičenih za napad u Banjskoj na sjveru Kosova

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva mjeseca pritvor trojici osumnjičenih za oružani napad u selu Banjska 24. rujna prošle godine kada je ubijen kosovski policajac te trojica Srba.

Glasnogovornica ovog suda Mirlinda Gashi kazala je kako je na zahtjev Specijalnog tužiteljstva Kosova pritvor produžen za okrivljene VT, BS i DM, potvrđeno je za Reportere.net.

Tijekom oružanog incidenta u selu Banjska 24. rujna prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhićeno, a Kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Šefica misije UNMIK-a Caroline Ziadeh u ponedjeljak je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku kazala kako je neophodno provesti temeljnu istragu činjenica u vezi s incidentom u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Ziadeh je na sjednici tijekom koje je prezentirano polugodišnje izvješće UNMIK-a o Kosovu konstatirala da su u 2023. napravljeni mnogi "koraci unazad u uspostavljanju povjerenja između etničkih zajednica" i sugerirala da treba smiriti zapaljivu retoriku u oba smjera.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla u siječnju je zatražio da tužiteljstvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice za događaje u Banjskoj i objavi konačno izvješće jer je većina sudionika tog napada identificirana.

Tijekom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a Vučić je obećao da će Beograd "obaviti posao" vezan uz istragu o oružanom sukobu u Banjskoj a ranije je u veljači kazao da će mjerodavni srbijanski organi podići optužnice za izazivanje opće opasnosti u Banjskoj.  

Vučić smatra kako se optužnica može podići jedino za izazivanje opće opasnosti jer Srbija još drži da je Kosovo njezin teritorij iako je ta zemlja proglasila neovisnost 2008. godine nakon ratnih sukoba i raspada SFRJ.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!