[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/06\/ennio-morricone.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/06\/100x73\/ennio-morricone.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/06\/ennio-morricone.jpg","size":"56.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Preminuo kompozitor Ennio Morricone

Ennio Morricone, italijanski kompozitor, čija je muzika pomogla je u definisanju filmske ere, preminuo je u 91. godini života, javila je italijanska novinska agencija ANSA u ponedjeljak ujutro.

ANSA navodi da je Morricone prije nekoliko dana slomio butnu kost i umro je tokom noći na jednoj klinici u Rimu.

Rođen u Rimu 1928. godine, Morricone je napisao partiture za oko 400 filmova, ali njegovo ime je bilo najuže povezano s režiserom Sergiom Leoneom s kojim je radio na sada klasičnim špageti-vesternima, kao i na "Jednom davno u Americi".

Morricone je radio u gotovo svim filmskim žanrovima - od horora do komedije - a neke su njegove melodije možda poznatije od filmova u kojima su se pojavile.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!