[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-b3d960f0ea949b7ea24ac4dece959685.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-b3d960f0ea949b7ea24ac4dece959685.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-b3d960f0ea949b7ea24ac4dece959685.jpg","size":"85.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Premijerka HNŽ-a u Bruxellesu na sastanku radne skupine Europskoga odbora regija za zapadni Balkan

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač sudjelovala je u ponedjeljak na sastanku Radne skupine Europskoga odbora regija za zapadni Balkan, održanom u Bruxellesu na temu Reforme javne uprave koja je od iznimne važnosti u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji.

Buhač je u pozdravnom obraćanju istaknula kako je, s obzirom na složeni sustav javne uprave u BiH, potrebna žurna promjena što i jest jedan od preduvjeta na putu pristupanja BiH europskoj obitelji.

- Našu zemlju, i sve nas koji sudjelujemo u strukturama vlasti, čekaju brojne obveze u procesu pregovaranja. Javnu je upravu nužno osuvremeniti s ciljem zadovoljenja očekivanja i potreba svih građana, kao i poslovne odnosno gospodarske zajednice. Za uspješan proces europskih integracija važno je poboljšanje i unaprjeđenje djelovanja javne uprave u skladu s načelima profesionalnosti, odgovornosti, političke neutralnosti, učinkovitosti i djelotvornosti – kazala je Buhač, osvrćući se potom na aktivnosti Vlade HNŽ-a koja u svojim Programskim smjernicama djelovanja do 2026. godine, kao strateški cilj ističe preustroj javne uprave.

Planirane se aktivnosti odnose, dodala je, na unaprjeđenje učinkovitosti sustava upravljanja javnim financijama, pravosudnoga sustava, sustava borbe protiv korupcije i upravljanja razvitkom, optimizacijom i digitalizacijom usluga i procesa javne uprave te jačanjem ljudskih kapaciteta u javnoj upravi.

Kako kaže, cilj je osposobljena, učinkovita, djelotvorna, otvorena i odgovorna javna uprava koja je u funkciji vladavine prava, unaprjeđenja poslovnoga okružja, gospodarskoga razvitka i ukupne kakvoće života.

- Digitalizirana javna uprava pojednostavljuje administrativne procedure, a držim nužnim i uvesti funkcionalan jednošalterski sustav registriranja poslovnih subjekata i dobivanja raznih potvrda i odobrenja te omogućiti online registriranje poslovnih subjekata, izvršiti deregulaciju i uopće pojednostavljivanje postupaka – poručila je predsjednica Vlade HNŽ-a, dodavši i to kako je županijska vlast predana i donošenju zakonskih rješenja kojim bi bili osnaženi ljudski kapaciteti te pravično suzbijan svaki oblik korupcije.

Napomenula je i kako su u procesu priprema za ustrojavanje Ureda za borbu protiv korupcije HNŽ-a koji će, uz kontinuiranu provedbu i nadgradnju postojećih protukorupcijskih mjera, stvoriti i nova sustavna rješenja za suzbijanje korupcije.

- Ustrojavanje toga ureda veliki je iskorak za HNŽ, ali i za cijelu BiH. Ujedno je to i pokazatelj Europskoj uniji kako ne stojimo na putu razvitka nego smo predani potpuno se posvetiti konačnomu cilju odnosno pristupanju BiH Europskoj uniji. Tako će Vlada kojoj sam na čelu dosljedno provoditi mjere osnaživanja javne uprave, demografske  revitalizacije i zaustavljanja iseljavanja, pružanja potpore mladim obiteljima, osiguranja okvira za daljnji razvitak gospodarstva i uopće stvaranja uvjeta za bolji život naših sugrađana – zaključila je Buhač, a priopćeno je iz Vlade HNŽ-a. 

Inače, predmetna je Radna skupina zadužena za odnose EU-a s prostorom zapadnoga Balkana, a misijom joj je provesti sve potrebne postupke kako bi ostvarila opći politički i gospodarski razvitak te unaprijedila proces stabilizacije i pridruživanja Europske unije. Integracija u EU sveobuhvatnim je procesom koji zahtijeva, prije svega, političku volju, te podrazumijeva zajedničke napore svih dionika i konsenzus o reformskoj agendi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!