[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/250221-bnp-dol1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/100x73\/250221-bnp-dol1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/250221-bnp-dol1.jpg","size":"68.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Premijera lutkarske predstave 'Psić boje neba' za 70. godišnjicu DOL-a

Na Maloj sceni "Žarko Mijatović", povodom obilježavanja 70. godišnjice Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL) Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNPZ), u subotu, 27. februara premijerno će biti izvedena lutkarska predstava "Psić boje neba".

Autori predstave su Nadja Vasileva i Darko Kovačovski, koji je režirao te izabrao i muziku, dok je Vasileva uradila scenografiju i kostimografiju te kreirala i izradila lutke za predstavu. DOL je, istakao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Miroljub Mijatović, 25. januara počela s obilježavanjem velikog jubileja, što će trajati tokom cijele 2021. godine.

Predstava "Psić boje neba", podvukao je Mijatović, značajna je zbog obilježavanja 70 godina rada i prve odigrane predstave "Dugonja, Trbonja i Vidonja", kao i što je 1984. godine prva lutka došla na scenu BNP-a u predstavi "Dječak sa ključem oko vrata", ali i što lutkarske predstave, najčešće, posluže za prvi dolazak djece u pozorište.  

- Značajna je i zbog najprirodnijeg susreta s pozorištem, a to je s lutkom, lutkama i onim što je, u vrtićkom uzrastu, jako bitno da privuče djecu i za ostale dolaske u pozorište. Ova nam je predstava značajna i što, u proteklih 15-20 godina, nastojimo periodično, barem svake dvije ili tri godine, na repertoaru DOL scene imati produciranu jednu predstavu. Žao nam je što taj broj nije veći, ali ko zna šta će se dešavati - istakao je Mijatović.

On podvlači da je BNP-u draga saradnja s Kovačovskim kao rediteljem, istaknuvši da on iznimno edukativno djeluje na ansambl te smatra da je pravo zadovoljstvo glumicama i glumcima igrati s njim.

- Bukvalno, tokom rada na predstavi, s njim imamo i jedan red predavanja, a koja su, zapravo, podsjećanje na ono što smo svi učili i čitali tokom glumačkog studija, a što smo malčice smetnuli s uma - istakao je Mijatović.

Bugarski reditelj Kovačovski, objašnjavajući saradnju sa zeničkim glumcima, poslužio se metaforom za koju je kazao da je, možda prozaična, ali je onda i njegovo osjećanje. Zenicu i BNP, podvukao je, doživljava kao svoje pozorište te se osjeća kao kockica šećera, potonula u toplu čašu čaja.

- Oni su oblagorodili, osmislili, dali pravac - filozofski, estetski, etički…ka svemu ovom što se dešava na sceni. Ja sam bio tu samo da nešto pomognem. Redatelj, scenograf, kostimograf…to je servis glumca. Mi trebamo tako živjeti, voljeti, maštati, da prosto budemo samo jedna kockica šećera koja će se rastopiti u energiju lijepog, aromatnog čaja - ustvrdio je Kovačovski.

Glumica Adna Hasanić, koja s kolegicama Tamarom Miličević-Stilić, Igdom Jarić, Snežanom Vidović i kolegom Amarom Brkom čini glumački ansambl predstave, istakla je odgajateljsku ulogu pozorišta te njenu evidentnu zastupljenost i u ovoj predstavi.

- Ova naša predstava to i govori, da prihvatanjem drugog i drugačijeg, zapravo, širimo svoju ličnost i ne ostajemo skučeni za neka naša lična neznjanja. Dogodila se jedna velika sreća - ništa drugo jer nam se jednostavno sve posložilo. Od ekipe, redatelja, produkcije… Iza nas je divan proces i divan projekat, koji će mislim da živi jako dugo - kazala je Hasanić.

Protekla je godina, napominje Mijatović, bila godina izazova te pored dvomjesečnog prekida zbog pandemije koronavirusa, u martu i aprilu, statistički pokazatelji govore da su svake sedmice imali po jednu predstavu, a od septembra do decembra su i isproducirali četiri nove predstave.  

- Ako nismo bili najproduktivniji, onda smo u samom vrhu pozorišta koja rade. Za mogućnost da radimo zahvaljujemo Zeničko-dobojskom kantonu, Gradu Zenica, kao našem osnivaču, Federalnom ministarstvu kulture, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne djelatnosti…svima koji su i prethodnih godina podržavali naš rad - podvukao je on.

U pripremi je, napominje, premijera komedije za Svjetski dan pozorišta, 27. marta, a u toku su i pripreme za 20. Festival bosansko-hercegovačke drame, koji bi trebao ostati u planiranom terminu, drugoj polovici maja.  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!