[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-bcb348ee51e073303f699a190a032053.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-bcb348ee51e073303f699a190a032053.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-bcb348ee51e073303f699a190a032053.jpg","size":"70.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Premijera filma "Prsten za glavu aždaje", autora Avde Huseinovića večeras u Sarajevu

Premijera dokumentarnog filma "Prsten za glavu aždaje" autora Avde Huseinovića, bit će upriličena večeras u multimedijalnoj sali Fonda Memorijala KS.

Film je snimljen povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva. Na originalan način film otkriva neke od nepoznatih i prešućenih detalja iz vremena opsade Sarajeva. Autor se na osnovu relevantne dokumentacije i autentičnih svjedoka osvrće na pripremu opsade, misteriju organiziranja mirovnih skupova, genezu negiranja velikih zločina, djelovanje pete kolone, dezerterstva, urbicid.. Također, film otkriva i neke od strogo čuvanih tajni iz prelomnih dana borbe za opstanak bh. prijestolnice.

- Ovo je sasvim drugačiji film u odnosu na sve one koje sam ranije radio. Ovaj film na originalan način otkriva neke od nepoznatih i prešućenih detalja iz vremena opsade Sarajeva. Film se ne bavi isključivo jednim događajem, jednom bitkom, nego se bavi nekim nepoznatim detaljima od perioda same pripreme opsade Sarajeva do realizacije i kroz provođenje zločinačkih aktivnosti otkrivamo i neke zanimljive detalje. Bit će zanimljivo gledateljima da vide ko je to od poznatih Sarajlijama pucao na svoj grad, koje je od visokih oficira dezertirao na agresorsku stranu - kazao je u izjavi za Fenu Huseinović.

Podsjetio je kako će film biti prikazan na 30. godišnjicu prvog velikog masakra civila koji su čekali u redu za hljeb u ulici Ferhadija u Sarajevu.

- Izabrao sam da premijera filma "Prsten za glavu aždaje" bude 27. maj u znak sjećanja na godišnjicu masakra koji se desio nad nedužnim civilima u Ferhadiji - kazao je Huseinović.

Prema njegovim riječima, radio je na filmu oko godinu i po dana.

- Ideja za pravljenje ovog filma pojavila se kako se približavala 30. godišnjica početka opsade Sarajeva. Razmišljao sam u kom pravcu treba ići a da se ne ponavljamo, jer smo kroz mnoge filmove obradili sve one važnije prelomne događaje za odbranu grada. Bila je ideja da se pozabavimo i tom genezom negiranja opsade, zločina, da se pozabavimo urbicidom, preživljavanjem, tom nekom do tada nezabilježenom anticivilizacijskom metodologijom ubijanja ljudi na samim dženazama, sahranama - kazao je Huseinović.

Govoreći o samom nazivu filma, Huseinović ističe da mu je kao ideja za naslov filma poslužila rečenica Ratka Mladića od 12. maja 1992. godine, kada je postavljen za glavnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS).

- Naslov je ustvari jedna izvedenica iz govora Ratka Mladića kada je on između ostalog kazao da u prsten treba staviti aždajinu glavu - Sarajevo, i da to treba da bude prioritet svih budućih vojnih aktivnosti srpske vojske pod njegom komandom. To je poslužilo kao ideja za sam naslov filma, koji je drugačiji od onoga što sam do sada radio - kazao je Huseinović.

Premijera filma "Prsten za glavu aždaje" bit će upriličena večeras u 19.00 sati u multimedijalnoj sali Fonda Memorijala KS. Ulaz je besplatan.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!