[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/download-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/download-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/download-1.jpg","size":"75.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Prema Zemlji leti asteroid koji bi mogao izazvati snažan udar

Naučnici već godinama posmatraju asteroide koji prolaze blizu Zemlje, a posebno prate one kojima bi se planeta našla na putu. I dok svake godine, Zemlju pogode desetci sitnih asteroida i ne izazovu neke veće poteškoće, veći asteroid bi mogao pokrenuti kataklizmičke događaje. 

Jedan od tih velikih asteroina je i 2009 JF1, koji je otkriven, jasno je 2009. godine, a koji kod naučnika izaziva bojazan da bi u martu 2022. godine bio izuzetno blizu Zemlje, a možda je može čak i pogoditi. Kako su kazali i NASA-e, tačnu putanju asteroida je vrlo teško pogoditi jer na nju utječu brojni faktori. No, ističu kako su šanse da asteroid 2009 JF1 udati u Zemlju 1:3800, odnosno 0.0026 posto. 

 

- Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji - pojašnjavaju iz NASA-e te dodaju kako upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sustava Sentry. 

Prema posljednjim informacijama, ovaj asteorid se nalazi na udaljenosti većoj od 375 hiljada kilometara, ali joj se približava za brzinom koja je veća od 18 kilometara u sekundi, a predviđanja su i ta da će pored Zemlje proletiti brzinom od 65. 293 kilometra na sat. 

 

Kako je uočeno još 2009. godine, promjer asteorida je bio 13 metara, no s obzirom na brzinu kojom ide, udarac bi mogao prouzrokovati eksploziju jednaju ekpsloziji od 230 kilotona dinamita, odnosno kao 150 atomski bombi koje su ekplodirale iznad Hirošime, prenosi The News Trace. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!