[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-4f4cc4a58ee6604792e6208b7bed02ac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/100x73\/l-4f4cc4a58ee6604792e6208b7bed02ac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-4f4cc4a58ee6604792e6208b7bed02ac.jpg","size":"54.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bivša komesarka Evropske unije Marija Gabriel povukla je u ponedjeljak svoju nominaciju za sljedećeg bugarskog premijera, prenosi Politico.

Povlačenje Gabriel završilo je dvonedeljne mukotrpne pregovore između njene stranke desnog centra GERB i reformističkog antikorupcijskog saveza Nastavljamo promjene i Demokratske Bugarske (PP-DB) u nečemu što je trebalo da bude dogovorena rotacija vlade.

Gabriel je u poruci predsjedniku bugarske Narodne skupštine navela da „koordinirano odbijanje“ 11 ministara da učestvuju u njenoj predloženoj vladi „i nedostatak dogovora tokom naknadnih pregovora obesmišljavaju proceduru izbora premijera i kabineta”, prema izvještajima nekoliko lokalnih medija.

- Tako se u praksi razvoj ustavne procedure ne može završiti uspješno - dodala je Gabriel.

Nikolaj Denkov, koji predstavlja Nastavljamo promjene, vodio je bugarsku vladu prvih devet mjeseci planirane rotacije, a Gabriel je bila njegova zamjenica i ministrica vanjskih poslova. Podnio je ostavku ranije ovog mjeseca, teoretski otvorivši put Gabriel da postane premijerka u narednih devet mjeseci.

Sada se sve raspalo - i, kao druga po veličini stranka u parlamentu, Denkovova Nastavljamo promjene je sljedeća na redu koja će imati priliku da formira vladu.

Gabriel, koji je prethodno vodila digitalne i inovacijske portfelje EU u dva mandata kao evropska komesarka, napustila je funkciju EU prošle godine nakon što ju je bivši lider i šef GERB-a Bojko Borisov izabrao za premijera.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!