[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-cc4b1c27375540e06051b0ac9d1d2e73.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/100x73\/l-cc4b1c27375540e06051b0ac9d1d2e73.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-cc4b1c27375540e06051b0ac9d1d2e73.jpg","size":"92.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u posjeti Ukrajini

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zajedno sa predstavnicima Nacionalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom iz Rumunije (ANABI) od 25. do 28. marta borave u Kijevu, Ukrajina, gdje prisustvuju prezentaciji Godišnjeg izvještaja Nacionalne agencije za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela (ARMA) iz Ukrajine. 

Vršilac dužnosti direktora Agencije Emir Bašić je u okviru ovog događaja kojem su prisustvovali parlamentarci, vladini zvaničnici, predstavnici ukrajinskih državnih organa, predstavnici diplomatskog kora i međunarodni partneri ARMA-e, predstavio nadležnosti i djelokrug rada, te iskustva u radu Agencije, aktivnosti u postupcima upravljanja privrednim društvima, kao i najefikasnije načine očuvanja vrijednosti oduzete imovine i učinkovito postupanje sa trajno oduzetom imovinom.

Prilikom posjete Ukrajini, koja je realizirana u okviru projekta "Strengthening Asset Recovery Efforts in the OSCE Region" uz podršku OSCE Sekretarijata iz Beča i BAMIN Sekretarijata, predstavnici Agencije su takođe posjetili i Nacionalnu agenciju Ukrajine, gdje su prisustvovali predstavljanju kompletnog procesa oduzimanja, kao i upravljanja oduzetom imovinom koju radi ARMA, a prilikom posjete su razmjenjene najbolje prakse u upravljanju, te iskustva i izazovi sa kojima se susreću obje agencije u svom radu.

Predstavnici Agencije su u okviru ove posjete iskazali solidarnost sa ukrajinskim narodom posjetivši ukrajinske gradove Irpin i Buchu, gdje su odali počast poginulima.

Olena Duma, direktorica ARMA-e je još jednom izrazila zahvalnost Vladi Federacije Bosne i Hercegovine koja je stavila na raspolaganje dio kapaciteta privrednog društva Emiran d.o.o. u čijem je vlasništvu hotel "Walter", potrebnih za smještaj izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.

Efikasna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala iziskuje sveobuhvatan pristup i strategije koje uključuju oduzimanje prihoda i dobiti proisteklih iz ovih djela ili namjenjenih njihovom izvršenju. Nezaobilazan korak u ostvarenju ovog cilja su kapaciteti za upravljanje sa imovinom koja je predmet oduzimanja.

Izuzetan doprinos jačanju tih kapaciteta predstavlja razmjena iskustava, te međunarodna saradnja koju ostvaruju jurisdikcije u ovoj oblasti.

- Ova posjeta predstavlja još jedan korak ka jačanju regionalnih i međunarodnih partnerstava u borbi protiv nezakonitih aktivnosti, te predstavlja osnov za naredne korake u jačanju kapaciteta Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i efikasnijeg upravljanja oduzetom imovinom - istakao je Bašić, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, prenio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!