[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/l-fb460f1cd33aadff33b3c40f2bae7ecd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/100x73\/l-fb460f1cd33aadff33b3c40f2bae7ecd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/l-fb460f1cd33aadff33b3c40f2bae7ecd.jpg","size":"101.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Predstavljeni rezultati zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope za zapadni Balkan i Tursku

Napori vlasti u reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija, kao i unapređenju regionalne saradnje, od ključnog su značaja za poboljšanje života ljudi na zapadnom Balkanu i Turskoj. Podrška Evropske unije i Vijeća Evrope u procesima reforme u ovim oblastima bila je dragocjena, te obje organizacije ostaju posvećene saradnji sa svojim partnerima na zapadnom Balkanu i u Turskoj.

To su bile neke od ključnih poruka na regionalnoj, dvodnevnoj konferenciji koja je održana u Budvi, te na kojoj su prezentovani rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019 - 2022", saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Promocija inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini u kojem se poštuju svačija ljudska prava, jačanje zaštite ljudskih prava za sve, uključujući i osobe lišene slobode, te jačanje slobode medija i slobode izražavanja bili su u fokusu pet projekata provedenih u okviru ovog programa u posljednje tri godine. Budžet koji je dodijeljen Bosni i Hercegovini u okviru „Horizontal Facility“ inicijative iznosi više od četiri miliona eura.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić istakao je značaj ovog programa u pogledu dostizanja najviših demokratskih vrijednosti i približavanja članstvu u Evropskoj uniji.             

- Program saradnje između Evropske unije i Vijeća Evrope dobar je primjer sinergijskog rada dvije organizacije koje pomažu zapadnom Balkanu i Turskoj da dostignu najviše demokratske vrijednosti. Kontinuirana pomoć, stručnost i smjernice koje se pružaju crnogorskim institucijama kroz dvije dosadašnje faze učinili su naš put ka članstvu u Evropskoj uniji čvršćim. Radujemo se nastavku partnerstva u godinama koje su pred nama - rekao je Krivokapić.

Ambasadorka Oana Kristina Popa, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kazala je da se sa Vijećom Evrope radi na jačanju vladavine prava i osnovnih prava širom zapadnog Balkana, te da Vijeće Evrope postavlja standarde za ključne segmente pravnih tekovina Evropske unije i ostvaruje doprinos obezbjeđivanjem ekspertize na visokom nivou u brojnim oblastima.

Kako je istakla, program je vodeća inicijativa koja podržava niz vitalnih oblasti vladavine prava - jačanje pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, borba protiv diskriminacije i sloboda medija i sloboda izražavanja.

Hristos Jakumopulos, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu prava u Vijeću Evrope rekao je na otvaranju konferencije da su zajedničke vrijednosti i posvećenost institucija korisnica, partnera i aktera civilnog društva u implementaciji programa bili ključni za njegov uspjeh.

- Poslije više od šest godina implementacije programa, možemo da istaknemo njegovu vrijednost i doprinos u pružanju podrške zapadnom Balkanu i Turskoj u postizanju istinskih reformi u oblasti vladavine prava, demokratije i osnovnih prava - zaključio je on.

Program Evropske unije i Vijeća Evrope osmišljen je kao zajednička inicijativa kojom se pruža podrška korisnicama sa zapadnog Balkana i u Turskoj, na putu usklađivanja sa evropskim standardima u ključnim programskim oblastima. Druga faza programa, koja se provodi od maja 2019. do kraja 2022. godine, sa budžetom od okvirno 41 milion eura, obuhvatila je projekte u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, kao i Turskoj.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!