[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/fna-110310.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/fna-110310.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/fna-110310.jpg","size":"459.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstavljena knjiga Nerkeza Arifhodžića te izložba akvarela njegovog oca

Knjiga „Vapaj agnostika svemogućem“ autora Nerkeza Arifhodžića predstavljena je sinoć u Sarajevu, u Vijećnici.

Istovremeno je otvorena izložba akvarela čiji je auator otac ovog bh. diplomate, likovni umjetnik Fuad Arifhodžić.

Izdavač knjige, nevladina organizacija Gariwo, upriličila je to kao događaj s brojnim gostima od kojih su neki iz bivše jugoslovenske i bosanskohercegovačke diplomatije.

Jedan od njih, Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova nekadašnje jugoslovenske države, rekao je u ulozi promotora da naziv predstavljene knjige ima dvije poruke, jednu o nemoći, a drugu kao apel svijetu na savjest i odgovornost zbog svega što su učinili, a i danas čine, neprijatelji  Bosne i Hercegovine.

Arifhodžić stariji, u njegovim akvarelima, toj tehnici nježnosti, lirike, nade i ljubavi, dočarava živi duh Bosne i Hercegovine, a njegov sin u knjizi daje sliku tragedije te zemlje, ali i apeluje za njeno prevazilaženje, rekao je Lončar.

 Problematizirajući zašto je baš Bosna bila žrtva tragedije iako su kreatori posljednjeg rata vođenog na njenom tlu bili izvan njenih granica, te zašto je od nekadašnjih jugoslovenskih prostora, podnijela najveći teret u Drugom svjetskom ratu, Lončar naglašava da je Bosna bila vezivno tkivo Jugoslavije a kreatori zla htjeli da je učine tkivom razdora.

I danas je, nažalost, 'vezivno tkivo nestabilnosti', dodaje ovaj nekadašnji jugoslovenski diplomata, te će biti i dalje, sve dok takvi ne shvate da multikulturalno živopisje, nacionalna samosvojnost i svijest, nisu prepreke za kreaciju boljeg života.

Evropi treba produktivno zajedništvo više nego ikad, a Bosni ključna tačka njene ambicije - da se pridruži Evropi i Evropskoj uniji, zaključio je on.

Bivši državnik Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, recenzent, Arifhodžićevu knjigu je predstavio kao vrijedan doprinos sklapanju cjeline o tome šta se događalo u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Iako memoari, zbog karaktera subjektivnosti, nisu izvor prvog značaja za historiografe, ovo štivo je naslonjeno na konkretnosti, dokumente i puno fakata. „Bez šavova“ je jer autor prelazi iz teme u temu bez posebnog napora, a sadrži i romaneskne elemente, mišljenja i ocjene samog autora. Vrijedi pročitati svih 933 stranica, preporuka je Harisa Silajdžića budućim čitaocima.

Silajdžić je dio izlaganja posvetio gostovanju u ovoj prilici Budimira Lončara kojeg je predstavio kao osvjedočenog velikog prijatelja Bosne i Hercegovine te mjestu događaja, Vijećnici, koja srećom nije postala 'spomenik pobjedi divljaštva, urbicida i kulturocida', već naprotiv.

Na promociji su govorili još Gradimir Gojer i autor knjige, a moderirala je direktorica organizacije „Gariwo“ Svetlana Broz.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!