[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/restoran-11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/100x73\/restoran-11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/restoran-11.jpg","size":"132.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Predstavljena knjiga '100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23'

U Rijeci je danas upriličena 27. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23".

100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije, iniciran 1995. godine. Voditeljica projekta i urednica izdanja je Karin Mimica.

U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2021. godine ta brojka popela na više od 2.400 restorana.

Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/22".

Tokom 27 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 506 restorana, a titulu je svih 27 godina odbranilo šest restorana.

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta.

Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u šest cjelina: Istru i Kvarner, Dalmaciju, Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu, Zagreb i okolicu, Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju.

Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.

Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice - Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…

Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji.

Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2021, a uz plakete dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanja knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!