[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/28\/fna-117267.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/28\/100x73\/fna-117267.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/28\/fna-117267.jpg","size":"334.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Predstavljena izdanja Instituta za historiju Sarajevo

Predstavljanje naučnih časopisa Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu "Historijska traganja" i "Prilozi" upriličena je danas na Rektoratu UNSA.

Časopise su predstavili v. d. direktora Instituta Sedad Bešlija, te promotori Dženita Rujanac i Enes S. Omerović.

Bešlija je ovom prilikom istakao da je riječ o časopisima koje Institut redovno izdaje kao i da su zastupljene razne teme od antičkog perioda sve do savremenih tema iz historije BiH.

Bešlija je također istakao da su od prošle godine časopisi  digitalizovani  i dostupni na web stranici Instituta.

Dženita Rujanac govoreći o "Historijskim traganjima" navela je da je časopis izišao u prazničnoj ali i radnoj j atmosferi jer je prošle godine obilježeno 60 godina Instituta.

Ona je istakla da su  u časopisu objedinjene različite teme od urbanog razvoja, političkih lomova, kulturnog diskursa i drugih.

Enes S. Omerović  govoreći o časopisu "Prilozi" rekao je da u ovom broju časopisa postoje promjene ali su također zadržane  i neke dosadašnje karakteristike. Tako je časopis dobio novi vizuelni identitet te je ujedno u novom broju primijetna i smjena generacija.

On je kazao da novi broj "Priloga" na najbolji način odaje počast jednoj generaciji koja je radila u Institutu  u prethodnim godinama ali i otvara stranice za generacije koje dolaze.

Konceptualno, kako  je  naveo Omerović, "Prilozi" su zadžali staru formu sa ustaljenim rubrikama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!