[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/13\/z.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/13\/100x73\/z.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/13\/z.jpg","size":"68.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Predsjedništvo u četvrtak razmatra prijedlog: BiH će pristupiti mini Šengenu?

U četvrtak, 17. septembra, bit će održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti razmatrana inicijativa i za pristupanje BiH “mini Šengenu”. Sjednicu je ranije sazvao predsjedavajući Šefik Džaferović, a zatim su druga dva člana zatražili održavanje vanrednih sjednica. Željko Komšić je tražio da se razmatra priznanje Kosova, a Milorad Dodik traži da se Predsjedništvo BiH izjasni o preseljenju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, nakon što se Srbija Vašingtonskim sporazumom (Srbija-Kosovo-SAD) obavezala da će preseliti Ambasadu do jula 2021. godine.  

Džaferović je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa američkim specijalnim predstavnikom za Balkan Matthewom Palmerom kazao da prvo traži da se raspravlja o važnim životnim pitanjima.

“Ja tražim da hladne glave posmatramo sve ove procese i da se prema njima tako odnosimo. Tražim da se prvo raspravlja o važnim životnim pitanjima ovih šest tema (koje se tiču borbe protiv pandemije, evropskog puta BiH, realizacije Programa reformi koji je dostavljen NATO savezu, borbe protiv ilegalnih migracija, borbe protiv trgovine ljudima i jedna inicijativa koja je zauzimanje stava koji je vezan za mini Schengen)”, kazao je Džaferović dodavši da svaki član Predsjedništva ima pravo da traži vanrednu sjednicu i da će ih on zakazati.

Kada je riječ o mini Šengenu ta inicijativa bi i mogla dobiti podršku Predsjedništva BiH jer donosi benefite i za ukupnu ekonomiju BiH.

U toj inicijativi su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a plan je da se pridruže BiH, Crna Gora i Kosovo, čime bi jedinstvenim tržištem bilo obuhvaćeno oko 18 miliona stanovnika.

I dok privrednici koji su izvozno orijentisani podržavaju pristupanje BiH mini Šengenu neki od ekonomista su oprezni jer smatraju da u vremenu migracija i organiziranog kriminala otvaranje granica i slobodan protok ljudi može donijeti i štetu.

U ekonomskom smislu mini Šengen bi omogućio zemljama potpisnicama  lakše procedure transporta roba i ljudi, priznavanje diploma, slobodno kretanje radne snage.

Također, bit će održane i dvije vanredne sjednice kako bi se razmatrali Komšićev i Dodikov prijedlog. Nijedan prijedlog neće dobiti podršku i toga je svjestan i Dodik.

“Ja ne vidim problem da na dnevnom redu bude tema priznanje Kosova i ja ću glasati protiv i drugi put ću uložiti vitalni nacionalni interes. I tako ćemo doći do jedne odluke a koju sada nemamo ni da smo priznali ni da nismo. Ovo je dobra prilika i mogu se zahvaliti gospodinu Komšiću za ovu inicijativu. Čovjek je iz racionalnih razloga učinio i to može biti dobro da definišemo stvari. Kao što sam ja svjestan da će dva člana biti protiv premještanja Ambasade u Jerusalem“, kazao je Dodik 9. septembra.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!