[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/02\/zoran-milanovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/02\/100x73\/zoran-milanovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/02\/zoran-milanovic.jpg","size":"58.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: Nije svaki genocid isti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je prokomentirao glasanje predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ( Bosne i Hercegovine na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta Republika Srpska u stavu da Zakon o zabrani negiranja genocida i u Srebrenici treba staviti van snage.

Glasanje delegata HDZ-a BiH, na čelu s liderom ove stranke i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, izazvalo je burnu reakciju bh. i hrvatskih medija, koji su zatražilli odgovor hrvatskog državnog vrha na Čovićev postupak.

Upitan da prokomentira odredbu kojom se ne smije negirati genocid u Srebrenici, Milanović je rekao: “Ja im savjetujem da to ne rade.”

‘Dodik je jedan od manjih problema’

“To je moj stav. Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije“, kazao je Milanović.

“Neće moći objasniti [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD Milorad] Dodik i Čović što to rade. Imam iskustva s tim. Put možda ne u pakao, ali u grabu, ne grobu, put je često popločan dobrim namjerama. Ili ne lošim. Neka to sada puste. Dakle, opet će ih prikazati kao naciste ili fašiste, a to nisu“, dodao je.

“Bez obzira na sve mane koje može imati, Dodik nije najveći problem u Bosni i Hercegovini. On je jedan od manjih.“

Kako je prenio Index.hr, Milanović je rekao i da su “ovlasti visokog predstavnika [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini] prevara” i da “izlaze iz okvira Daytona”

“To su kolonijalne ovlasti”, kazao je.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!