[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/ecuador-emergency-state.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/ecuador-emergency-state.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/ecuador-emergency-state.jpeg","size":"107.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Predsjednik Ekvadora proglasio vanredno stanje uslijed talasa kriminala

Ekvador se već neko vrijeme bori s porastom nasilnih zločina i zatvorskih nereda sa smrtnim ishodima. Vlada je kao osnovni problem ukazala na trgovinu i konzumiranje opojnih droga, prenosi DW. 

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso objavio je u ponedjeljak 60-dnevno vanredno stanje usred porasta nasilnog kriminala povezanog sa drogom.

- Odmah ćemo naše oružane snage i policiju rasporediti na ulice jer uvodimo vanredno stanje na cijeloj teritoriji države - rekao je predsjednik na državnoj televiziji EcuadorTV.

Objava je uslijedila uoči posjete američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena. Njih dvojica će razgovarati o pitanjima sigurnosti, odbrane i trgovine.

S novim ovlastima, vlada će moći mobilizirati 3.600 vojnika i policajaca za patroliranje u 65 zatvora u zemlji, kao i povećanje prisustva na ulici.

Vlasti će imati moć da ograniče slobodu kretanja i okupljanja na dva mjeseca u pokušaju da obuzdaju sve veći broj ubistava, provala u kuće i pljački.

Ekvador je ove godine već registrirao gotovo 1.900 ubistava - više od 1.400 registriranih tokom čitave 2020. godine. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!