[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/05\/l-9a7f6b887cbeb00bbf41248693682621.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/05\/100x73\/l-9a7f6b887cbeb00bbf41248693682621.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/05\/l-9a7f6b887cbeb00bbf41248693682621.png","size":"666.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Izborna kampanja za prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, koji će biti održani 24. travnja, službeno je počela u ponoć.

 

Za funkciju predsjednika države natječe se sedam kandidata, a kako pokazuju istraživanja javnog mijenja, aktuelni predsjednik države i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski, koji se bori za drugi petogodišnji mandat, ima najveću podršku građana.

"Očekujem da će u prvom krugu glasovi biti podijeljeni na nekoliko stranaka i ne očekujem da bilo tko ima šanse da pobijedi u prvom krugu, ali očekujem da uđem u drugi krug i na kraju dobijem izbore", rekao je Pendarovski na otvaranju centralnog izbornog stožera u Skoplju, prenosi A1.

Rekao je i da se na predstojećim izborima natječaje sedam kandidata, najviše do sada i dodao da je Sjeverna Makedonija samo 1999. godine imala šest kandidata na izborima za predsjednika.

Odmah iza Pendarovskog, prema istraživanjima, je Gordana Siljanovska – Davkova, kandidat glavne oporbene stranke VMRO-DPMNE i njihove koalicije, koja se kandidirala i na predsjedničkim izborima 2019. godine, prenosi Tanjug.

U igri za novog predsjednika Sjeverne Makedonije su i profesorica prava Biljana Vankovska, koja se kandidira ispred stranke Levica, aktuelni ministar vanjskih poslova Bujar Osmani iz Demokratske unije Albanaca, koja je dio vladajuće koalicije, i Arben Taravari iz oporbene Albanske partije.

Za novog predsjednika Sjeverne Makedonije kandidirali su se i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat Pokreta za našu Makedoniju-ZNAM i predsjednik općine Karpoš u glavnom gradu Skoplju Stevčo Jakimovski, kandidat Građanske opcije za Makedoniju (GROM).

Kampanja za predsjedničke izbore završava se 22. travnja u ponoć. Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji održavaju se u dva kruga, a kandidat u prvom krugu mora dobiti više od 50 posto glasova od ukupno 1,8 milijuna registriranih birača da bi postao predsjednik države.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji dovoljno glasova, dva vodeća kandidata će se suočiti u drugom krugu izbora, koji će se poklopiti s parlamentarnim izborima zakazanim za 8. svibnja. U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 posto da bi rezultat bio validan.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!