[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/22\/meri-750x532.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/22\/100x73\/meri-750x532.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/22\/meri-750x532.jpg","size":"75.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

PRED NJOM JE BLISTAVA KARIJERA: Merjema Alihodžić, pobjednica Festivala narodne muzike Ilidža 2023.

Merjema Alihodžić, sa kompozicijom „Pjesmo moja“, pobijedila je na nedavno održanom Festivalu narodne muzike Ilidža 2023. Njena pjesma osvojila je zapravo dvije nagrade, nagradu za najbolji tekst i najbolju muziku. Poznavaoci muzike kažu da je pred Merjem blistava muzička karijera


  1. Predstavi nam se ukratko?

- Nedavno sam napunila 18 godina. Idem u Srednju muzičku školu u Sarajevu i bavim se pjevanjem. 

  1. Pobijedila si na Ilidžanskom festivalu 2023. Sad kad su se emocije malo slegle, kako se osjećaš i šta dalje?

- Osjećam se veoma lijepo i jako sam sretna zbog ovog uspjeha. Mnogo truda i rada uloženo je u svaki detalj i drago mi je što je stručni žiri zajedno sa glasačima odabrao baš moju pjesmu kao pobjedničku. Zahvalila bih se Mensuri Bajraktarević na prelijepom tekstu i vrhunskoj muzici, Admiru Vatrešu na odličnom aranžmanu, te BHRT-u i Općini Ilidža na prilici da se predstavimo. Hvala i stručnom žiriju koji je odabrao pobjedničku pjesmu. Cijeli nastup ne bi bio potpun bez kombinezona dizajnerice Emine Husedžinović - Ibrahimović niti bez šminke i frizure za koju je zaslužan salon Lovely EM. Veliko hvala mojoj profesorici pjevanja Lejli Čauševic Karačić. Najveći dug i zahvalnost osjećam prema mojoj porodici, rodbini i mnogobrojnim prijateljima koji me bodre od prvoga dana. Ovo jeste kruna velikog truda i rada u proteklih osam godina, a ujedno i novi lijepi početak.

  1. Kakve su bile kritike nakon nastupa na Ilidžanskom festivalu?

- Sve što sam do sada čula su bili pozitivni komentari i nadam se da će tako i ostati. 

  1. Od kada se baviš pjevanjem i sa kim sarađuješ?

- Bavim se pjevanjem od svoje desete godine i sve moje pjevačke mogućnosti ne bi došle do izražaja bez moje profesorice pjevanja Lejle Čaušević. 

  1. Od koga si najviše naučila o pjevanju?

- Upravo od moje profesorice pjevanja. 

  1. Da li je danas teže doći do dobrog teksta ili dobrog aranžmana?

- Imala sam sada veliku sreću da, čim sam čula tekst i aranžman pjesme za Ilidžanski festival, odmah su mi se svidjeli. Zapravo, još uvijek ne bih znala reći šta je teže, ali se duboko nadam da će mi svaki novi projekat ići baš ovako kao i ovaj.

  1. Ko sada vodi računa o tvojoj karijeri?

- Za sada najviše računa vodim ja. Razlog je zapravo u tome da oduvijek želim biti upućena u sve što radim. Naravno, ništa bez oslonaca koje imam od profesorice i roditelja. Za svaku moju nedoumicu volim poslušati njihov savjet.  

  1. Imaš li neki poseban ritual prije nastupa?

- Volim biti sama posljednjih par minuta prije nastupa jer tada ponovim sebi nekoliko rečenica koje su mi savjetovali i rekli meni dragi ljudi. To mi daje snagu da na sceni dam 100 posto sebe. 

  1. Jako rano si počeli javno nastupati pa možemo slobodno reći da imaš dovoljno iskustva da nam kažeš koji je nastup bio najteži, a koji najdraži?

- Najteži nastup mi je bio u „Nekim novim klincima“, treći krug je bio u pitanju, tada sam pjevala sa temperaturom od 38 stepeni. Što se tiče najdražeg, svaki nastup nekako je poseban na svoj način, ali bih izdvojila tri: polufinale u Nekim novim klincima, prvi krug u Zvezdama Granda i, naravno, nastup na ovom posljednjem Ilidžanskom festivalu. 

  1. Koju pjesmu voliš otpjevati za svoju dušu?

- Mnogo volim pjesme Dine Merlina, a izdvojila bih „Sve je laž“ i „Ruža“, i neke narodne pjesme poput „Kiše“, od Snežane Đurišić. Također, veliki sam zaljubljenik turske muzike i, pored naših domaćih pjesama, dosta turskih znam i pjevam za sebe. 

  1. Koliko dnevno vježbaš pjevanje?

- Ja kroz čitav dan pjevušim i to je ujedno i vježbanje. Kada se pripremam za neki nastup skoro svaki dan u sedmici idem na časove pjevanja i, također, kroz školu konstantno se pripremamo za neke nastupe. Slobodno mogu reći da vježbam svaki dan po nekoliko sati, samo je to sve dobro raspoređeno.

  1. Kada si nastupila na prošlogodišnjim Zvezdama Granda žiri je kazao da si odabrala previše teške pjesme, a jedan od članova, Dragan Stojković Bosanac, naglasio je da si premlada za tekstove o velikim ljubavima. Marija Šerifović, koja ti je bila mentorica, pojasnila je da si sama došla na ideju koje ćeš pjesme pjevati. Kako se zapravo odlučuješ za pjesmu koju ćeš izvoditi?

- Uvijek mi je u cilju da izaberem pjesmu sa kojom se mogu što bolje pokazati. Pri tome mi je jako bitno da na bilo koji način osjetim pjesmu. Često dolazim do situacije gdje se ne mogu baš odlučiti, ali na kraju izaberem onu u kojoj se osjećam sigurno da njome mogu predstaviti sve što umijem. 

  1. Zvijeze Granda ili Hayatove zvijezde?

- Zvezde Granda.

  1. Koga vidiš kao najtalentovaniju pjevačicu / pjevača iz svoje generacije sa ovih prostora?

- Dugo pratim Ilmu Karahmet, za nju bih rekla da je najtalentovanija pjevačica ovih prostora iako nismo u istoj generaciji. Jako mi se sviđaju njene pjesme i općenito bih joj čestitala i dala veliku podršku na sjajnoj karijeri. 

  1. Da li sebe u budućnosti vidiš kao estradnu zvijezdu ili...?

- Još uvijek je poprilično rano reći da li se vidim kao estradna zvijezda. Naravno da bih to voljela i potrudit ću se da što bolji pečat ostavim publici.

  1. Ko ti je najdraži pjevač, a koja pjevačica?

- Imam puno dragih pjevača i stvarno ne mogu odlučiti ko mi je draži. 

  1. Koju vrstu muzike najviše voliš?

- Voljela bih da zabavna muzika bude žanr kojim će teći moja karijera, ali isto tako mnogo volim narodnu muziku i sevdalinke.

  1. Ko se brine o tvom stajlingu?

- Ja uvijek imam ideje o tome kako ću izgledati, šta obući… Jako sam tvrdoglava po tom pitanju iako me nekada usmjeravaju da bih trebala drugačije. Zapravo, ja jako vjerujem u to da je najbitnije da se lijepo osjećaš u tome što nosiš. 

  1. Kada se ne bi bavila pjevanjem, šta bi voljela raditi?

- Kada se ne bih bavila pjevanjem bavila bih se opet nečim što je vezano za muziku.

  1. Kako izgleda tvoj prosječan dan?

- Većinu dana provedem u školi, a ako imam još nekih obaveza, potrudim se da sve završim u toku dana da bih navečer mogla izdvojiti vrijeme za druženje sa prijateljima. 

  1. Kako se opuštaš u slobodno vrijeme?

- Druženjem sa prijateljima.

  1. Ko ti je uzor?

- Najveći uzori u životu su mi roditelji. 

  1. Kakva su ti interesovanja, osim pjevanja?

- Trenutno sam potpuno posvećena školi i pjevanju. 

  1. Ko ti je najveća podrška?

- Najveća podrška su mi porodica i prijatelji.  

  1. Imaš li neku neostvarenu želju?

- Jedina neostvarena želja jeste da uz mene budu moja dva djeda dok ja prolazim kroz ove lijepe trenutke, jer su oni uvijek priželjkivali to da budem uspješna u ovome što radim.

  1. Još uvijek si tinejdžerka. Imaš li nekih zabrana od roditelja?

- Nikada nisam imala zabrane od roditelja, sa njima sam se uvijek za sve mogla dogovoriti. 

  1. Koju si knjigu zadnju pročitala, a da nije vezana za školu?

- Posljednja pročitana knjiga bila je „Gdje šuma susreće zvijezde“.

  1. Kakva ti je popularnost među vršnjacima?

- Moji vršnjaci su od početka bili uz mene i nema nikakvog izdvajanja. Svaki uspjeh bilo koga od nas smatramo kao svoj lični i dijelimo sreću.

  1. Planiraš li saradnju sa nekim od poznatijih imena sa ovih prostora, ima li možda i neka ponuda?

- Trenutno ne planiram, ali se nadam da ću imati priliku u budućnosti. 

  1. Možeš li se prisjetiti neke anegdote sa takmičenja na kojima si učestvovala?

- Bilo je mnogo anegdota na nastupima, ali definitivno ona koju neću nikada zaboraviti jeste kada sam par minuta prije nastupa pala i poderala kombinezon na koljenima te povrijedila koljena. Deset minuta nakon toga sa zavojima i nekako ušivenim kombinezonom sam izašla na scenu i direktno prošla u naredni krug. 

  1. Počela je škola, kako usklađuješ obaveze prema školi, pjevanju, druženju?

- Imam jako dobru organizaciju i trudim se sve uskladiti. 

  1. Koristiš li društvene mreže i koje?

- Koristim društvene mreže, najviše Instagram i Tik-tok.

  1. Vidiš li sebe u BiH ili možda misliš živjeti i raditi negdje drugo?

- Vidim sebe u BiH, ali bih voljela jedan period školovanja provesti u Turskoj, jako mi je zanimljiva njihova muzika, njihov jezik i nadam se da ću imati priliku to doživjeti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!