[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-3e74ca37aa3e981810c8a79a0396b44d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/100x73\/l-3e74ca37aa3e981810c8a79a0396b44d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-3e74ca37aa3e981810c8a79a0396b44d.jpg","size":"82.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Pravo na doplatak u Posavskoj županiji od sada imaju djeca do navršene 18. godine

Vlada Posavske županije (PŽ) na sjednici održanoj u četvrtak, 23. lipnja, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu kojim je osigurano pravo na doplatak za djecu do 18 godina u duljem trajanju.

Umjesto dosadašnje dobne granice od 15 godina djeteta, sadašnjim izmjenama i dopunama pravo na doplatak na djecu pripada djetetu do navršene 18. godine života. Za provedbu ovoga zakona potrebna su dodatna financijska sredstva koja su planirana izmjenama i dopunama županijskog proračuna za 2022. godinu, priopćeno je iz Vlade PŽ-a.

Usvojen je i Zaključak o izmjeni Zaključka o visini osnovice za obračun plaća uposlenika korisnika županijskog proračuna.

Vlada PŽ-a je s predstavnicima granskih sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja županije, policijskih službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova PŽ-a, te službenika organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH, dana 9. lipnja, zaključila Sporazum o osnovici za obračun plaća korisnika županijskog proračuna kojim je, među ostalim, postignut dogovor o povećanju osnovice za obračun plaća uposlenika korisnika proračuna PŽ-a sa 122 na 135 maraka.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u PŽ-u, Prijedlog zakona o dopuni i izmjenama Zakona o osnovnom školstvu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o srednjem školstvu.

Također, usvojen je zaključak o usvajanju Smjernica ekonomske i fiskalne politike ove županije za razdoblje 2023.-2025. godine.

To je dokument koji sadrži strateške ciljeve ekonomske i fiskalne politike PŽ-a, osnovne makroekonomske pokazatelje za prethodno razdoblje, osnovne pokazatelje ekonomske i fiskalne politike Županije, pretpostavke društvenog i gospodarskog razvitka za razdoblje 2023.-2025. godina, procjenu prihoda i primitaka, te usklađenu razinu ukupnih ciljanih rashoda i izdataka, kao i predviđene promjene javnog duga Županije posavske u navedenom razdoblju.

Usvojenom odlukom Vlade PŽ-a odobreno je izdvajanje sredstava iz ovogodišnjeg proračuna zdravstvenim ustanovama u Županiji u ukupnom iznosu od 450.000 maraka, i to Županijskoj bolnici Orašje 200.000 maraka, Domu zdravlja Orašje 100.000 maraka, Domu zdravlja Odžak 80.000 maraka, Domu zdravlja Domaljevac - Šamac 35.000 maraka, te Zavodu za javno zdravstvo PŽ-a 35.000 maraka.

Zdravstvene ustanove na području ove županije obratile su se resornom ministarstvu sa zahtjevima za financijskim sredstvima koja su im potrebna u svrhu investicijskog ulaganja, investicijskog i tekućeg održavanja zdravstvenih ustanova - prostora, medicinske i nemedicinske opreme i prijevoznih sredstava, te informatizacije zdravstvene djelatnosti, što je Vlada odlukom odobrila.

Vlada je dala suglasnost na Pravilnik o dopuni Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva branitelja PŽ-a. Ministarstvo time želi kadrovski stvoriti pretpostavke za djelovanje socijalnog radnika u području suradnje s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata i na taj način unaprijediti tu suradnju.

Dana je suglasnost Županijskoj upravi za inspekcijske poslove za donošenje rješenja o isplati nagrade za iznimne rezultate na poslu za vrijeme trajanja pandemije izazvane koronavirusom (za 14 djelatnika po 300 maraka).

Ministarstvu prometa, veza i zaštite okoliša Posavske županije za provođenje postupka javne nabave - usluge nadzora nad sanacijom i rekonstrukcijom lokalnih cesta u Gradu Orašje i općini Domaljevac-Šamac (procijenjena vrijednost javne nabave je 11.800 maraka bez PDV-a), navodi se u priopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!